Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Από νωρίς στα βάσανα… Σε συναγερμό η Πυροσβεστική

Με το «καλημέρα» οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι έφεραν… τις πρώτες πυρκαγιές

Μετά την περσινή ομολογουμένως δύσκολη αντιπυρική περίοδο στην Αιτωλοακαρνανία και γενικότερα την Δυτική Ελλάδα, οι… οιωνοί δεν είναι και τόσο θετικοί για φέτος, καθώς πριν καλά – καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (1η Μαΐου και διαρκεί έως 31 Οκτωβρίου) ήδη σημειώθηκαν τρείς πυρκαγιές στην περιοχή. 

Στον Ταξιάρχη Θέρμου, στην Πετρώνα Αμφιλοχίας, αλλά και στο Κρυονέρι Μεσολογγίου, χωρίς να υπολογίζουμε μικροεστίες που κατασβέστηκαν πολύ γρήγορα. Μάλιστα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών, το βράδυ της Κυριακής σε περιοχές της Ηλείας.

Πέρσι, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Αγρινίου Παναγιώτη Στούμπο, σημειώθηκαν 1.461 συμβάντα που χρειάστηκε να επέμβουν οι Πυροσβέστες του Αγρινίου, 50 που χειρίστηκε το κλιμάκιο του Θέρμου και 10 περιπτώσεις που επενέβησαν τα δύο εθελοντικά κλιμάκια, της Γαβαλούς και της Παραβόλας.

«Η περσινή αντιπυρική περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά ο Αύγουστος. Μάλιστα, είχαμε συμβάντα μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη, δεδομένου ότι στην περιοχή μας από 15 Σεπτέμβριου κι έπειτα αρχίζουν να καταγράφουν πτωτική πορεία. Πολύ μεγάλη σημασία έχει η προστασία του κάμπου του Αγρινίου.

Αρκετές φορές από λάθος εκτίμηση και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, πολίτες βάζουν φωτιά για μικροεργασίες, με αποτέλεσμα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν καθώς οι πολίτες πρέπει να θυμούνται πως απαγορεύεται η καύση κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος στην περιοχή ξεκινάει από τον Ιούνιο λόγω κλίματος και βλάστησης. Φέτος, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την Κυριακή στην περιοχή μας αποτελούν για μας «συναγερμό» για να βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από τώρα. Μπαίνουμε από νωρίς στα βαθιά. Τα οχήματά μας βρίσκονται σε φάση συντήρησης ώστε να είναι όλα έτοιμα πολύ πριν την 1η Μαΐου, ενώ και το προσωπικό μας είναι πανέτοιμο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χρειαζόμαστε την υποστήριξη των πολιτών και την άμεση ενημέρωση. Είναι προτιμότερο να σπεύσουμε κάπου χωρίς να υπάρχει λόγος, παρά να μας ενημερώνουν 30 λεπτά αργότερα από την έναρξη μιας πυρκαγιάς» δήλωσε ο κ. Στούμπος.

Στο κομμάτι της πρόληψης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών και πέριξ αυτών. «Πρέπει όλοι να προστατεύουμε την περιουσία μας», υπογράμμισε ο κ. Στούμπος.

Πέραν των βαρδιών – δύναμης που είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν, σύμφωνα με τον κ. Στούμπο, η Υπηρεσία έχει σε διάφορα σημεία της περιοχής 3 με 4 περιπολικά – πυροσβεστικά οχήματα καθημερινά, εκτός της δύναμης που έχει το Θέρμο και τα δύο εθελοντικά κλιμάκια (Παραβόλας και Γαβαλούς) που έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν ως ξεχωριστές υπηρεσίες, αλλά και του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αγρινίου, του ο οποίου η εθελοντική προσφορά είναι πολύτιμη για την Π.Υ. Αγρινίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών, καθώς εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες θα έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ισχυρούς και θυελλώδεις ανέμους. Ένα εφιαλτικό δηλαδή μίγμα που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές κατά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.


Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου

Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: