Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Από τον Ιούνιο του 2016 ληστεύουν τις επικουρικές και αντί να επιστρέψουν τα κλεμμένα απαιτούν ατομικές Αιτήσεις!

Παράνομες μειώσεις έως και 688 ευρώ τον χρόνο στις επικουρικές!

Παράνομες μειώσεις που φτάνουν και τα 688 ευρώ το χρόνο επιβάλλονται στις επικουρικές συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Τα ποσά μπορούν (και πρέπει ανυπερθέτως) να τα διεκδικήσουν χωρίς κανένα δικαστήριο γιατί είναι από λάθη των υπηρεσιών στις κρατήσεις που θα έπρεπε να έχουν οι επικουρικές μετά τις μειώσεις που έγιναν από τον Ιούνιο του 2016.

Με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και το άρθρο 96 οι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα πάνω από τα 1.300 ευρώ με δύο συντάξεις υπέστησαν πρωτοφανείς περικοπές στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης.

Οι περικοπές έγιναν μέσω επανυπολογισμού των ποσών και έφτασαν σε πολλές περιπτώσεις ως και 50% επί των καταβαλλόμενων συνάξεων.

Σταθερές οι μειώσεις
Το ΕΤΕΑ όμως, είτε από λάθος είτε ίσως και από σκοπιμότητα, διατήρησε επί των νέων και μικρότερων επικουρικών συντάξεων τις κρατήσεις – περικοπές του Μνημονίου και συγκεκριμένα του ν. 3986/2011 που ίσχυαν και επιβάλλονταν πριν από τον επανυπολογισμό.

Οι μειώσεις του εν λόγω νόμου επιβάλλονται σε ποσά επικουρικής άνω των 300 ευρώ με ποσοστά 3% ως 10% ανά 50 ευρώ. Δηλαδή σε επικουρική 300 ως 350 ευρώ η μείωση είναι 3%, ή 9 ως 10,5 ευρώ το μήνα, σε επικουρική 360 ευρώ η μείωση είναι 4%, ή 14,5 ευρώ, σε επικουρική 405 ευρώ η μείωση είναι 5% ή 20,25 ευρώ το μήνα ενώ από 600 και άνω η μείωση είναι 10% σε όλο το ποσό.

Αυτή η κλιμάκωση των μειώσεων θα έπρεπε να καταργηθεί για τις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν και είτε έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ είτε μειώθηκαν σημαντικά και θα έπρεπε να έχουν μικρότερη μείωση από το ν. 3986/2011.

Στην πραγματικότητα όμως συνέβη το αντίθετο! Για του λόγου το αληθές, και σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι επικουρικές μειώθηκαν αλλά συνέχισαν να έχουν τις ίδιες κρατήσεις και τα ίδια υψηλά ποσοστά περικοπών του ν. 3986/2011!

Χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από επικουρική, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα σαν να μη μειώθηκε ποτέ η σύνταξή τους!

Αιτήσεις
Τα χρήματα αυτά οφείλει να τα επιστρέψει το ΕΤΕΑ και μάλιστα άμεσα, αρκεί οι συνταξιούχοι να σπεύσουν να κάνουν αίτηση και να ζητήσουν να υπολογιστεί η περικοπή του ν. 3986 στο σημερινό καταβαλλόμενο ποσό, γιατί το ΕΤΕΑ την υπολογίζει στο παλιό!

Δεν φτάνει όμως που οι συνταξιούχοι πληρώνουν καπέλο στις μνημονιακές μειώσεις, αλλά όπως αποκαλύπτεται -πάλι με αδιάσειστα ντοκουμέντα που εξασφάλισε και φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.»- το ΕΤΕΑ «ξέχασε» να τους αφαιρέσει την αναδρομική έξτρα μείωση των 50 ευρώ που τους επέβαλε από τον Οκτώβριο του 2016 γιατί ο επανυπολογισμός και οι περικοπές Κατρούγκαλου ίσχυσαν από τη σύνταξη Ιουνίου 2016.

Οι μειώσεις δηλαδή λόγω επανυπολογισμού, επικουρικών συντάξεων για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο 2016 χρεώθηκαν αναδρομικά με έξτρα κράτηση 50 ευρώ.

Πολλοί συνταξιούχοι όμως που υπέστησαν μεγάλες περικοπές και έχασαν σε «μια νύχτα» 150 και 200 ευρώ από την επικουρική τους διαπιστώνουν ότι οι αναδρομικές περικοπές δεν σταμάτησαν και το χαράτσι των 50 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται παρότι έχουν εξοφλήσει τις αναδρομικές τους μειώσεις για το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2016 προ πολλού!

Αρκετοί μάλιστα έχουν ζητήσει εξηγήσεις με έγγραφες επιστολές, αλλά ουδεμία απάντηση πήραν από το ΕΤΕΑ, και το χαράτσι των 50 ευρώ συνεχίζει να επιβάλλεται χωρίς λόγο!

Οι αποδείξεις για τις νέες λαθροχειρίες στις συντάξεις και δη τις επικουρικές είναι στα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος και τα οποία μιλούν από μόνα τους.


Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Διαβάστε ολόκληρο το αποκλειστικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: