Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρές καταγγελίες για «μαϊμού» μηχανικούς! (ηχητικό)

Έχουν βγάλει ακόμα και σφραγίδες ενώ ενδεχομένως κάποιοι λειτουργούν και γραφεία

Σε άκρως σοβαρές καταγγελίες που χρήζουν διερεύνησης για τα φαινόμενα αντιποίησης από επιτήδειους του επαγγέλματος του Μηχανικού στην περιοχή, προέβη μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.
Το ΤΕΕ από τις 10 Οκτωβρίου με δελτίο τύπου είχε προειδοποιήσει για φαινόμενα αντιποίησης του επαγγέλματος και για τη διασφάλιση των συναδέλφων του, δημιούργησε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επαγγελματικό Κατάλογο για την εγγραφή μηχανικών και την ασφαλέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Μπλέτσας μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψή του κρούσματα έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης από ανθρώπους που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού ή με τους ενεργειακούς επιθεωρητές μέχρι και έκδοσης τοπογραφικών διαγραμμάτων ή ακόμα – ακόμα υπόσχεση ή βεβαίωση έκδοσης άδειας και κατασκευής οικοδομής! 
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς έγκειται ζήτημα με την ασφάλεια των κτιρίων και που ορθώς επισήμανε ο κ. Μπλέτσας, ενώ δεν αποκλείεται επιτήδειοι να… συνεργάζονται με μηχανικούς εκτός Αιτωλοακαρνανίας ακόμη και για έκδοση αδειών δόμησης. 
Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, «μαϊμού» μηχανικοί έχουν βγάλει ακόμα και σφραγίδες, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν ανοίξει και γραφείο!
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνου Μπλέτσα:
«Τα φαινόμενα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το παρελθόν ήταν πιο έντονα και ήταν μία ευκαιρία να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και να τους προτρέψουμε με μεγαλύτερη ένταση να εγγραφούν στον Επαγγελματικό Κατάλογο στη νέα ιστοσελίδα του Τμήματος. 
Με μεγάλη ευκολία λοιπόν, οι πολίτες που θα θελήσουν έναν μηχανικό που δεν γνωρίζουν, που δεν θα έχουν κάποιον στο στενό τους φιλικό περιβάλλον, θα μπορεί μέσα από αυτόν τον κατάλογο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας να βρίσκει συναδέλφους. 
Επίσημη καταγγελία δεν έχουμε, ωστόσο έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, σε εμένα προσωπικά, σε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και σε άλλους συναδέλφους φαινόμενα αντιποίησης του επαγγέλματος. 
Μπορεί να ξεκινά από την έκδοση ενός πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης από ανθρώπους που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού ή με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και να φτάνει σε τοπογραφικά διαγράμματα ή ακόμα – ακόμα σε υπόσχεση ή σε βεβαίωση έκδοσης άδειας και κατασκευής οικοδομής. 
Το διαφημίζουν ή το κυκλοφορούν στο φιλικό τους περιβάλλον ότι μπορούν και κάνουν τέτοιες δουλειές. Αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πάρα πολύ προβληματικό και για την ασφάλεια των κατασκευών και για τη νομιμότητά τους.
mpletsas
Αποκαλυπτικός ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας
Μάλιστα έχει υποπέσει επιπλέον στην αντίληψή μας ότι κάποιοι έχουν φτιάξει ακόμα και σφραγίδες που λέει μηχανικός. Εδώ λοιπόν μιλάμε για επίπεδα που φτάνουν μέχρι και το ποινικό. 
Από μόνος μου δεν μπορώ να απευθυνθώ στην Αστυνομία, οι πολίτες εκείνοι όμως που διαπίστωσαν πως εξαπατήθηκαν από κάτι τέτοιο νομίζω ότι έχουν υποχρέωση να απευθυνθούν και στον Εισαγγελέα αλλά και στο ΤΕΕ για να αναλάβουμε και εμείς νομική δράση. 
Αν κάποιος δηλώσει μηχανικός και πάει να χτίσει ένα σπίτι εκτός των κανονισμών της στατικότητας, της αντισεισμικής κατασκευής κτλ αντιλαμβάνεστε το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει για την ασφάλεια του κοινού. 
Για το λόγο αυτό έχουμε ιερή υποχρέωση ως Τεχνικό Επιμελητήριο να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιοι έχουν και γραφείο. Δεν μπορώ όμως να πω περισσότερα. 
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να βγάλει κάποιος άδεια δόμησης δεν μπορεί αν δεν είναι μηχανικός καθώς δεν θα την εκδώσει η πολεοδομία. Διαφημίζει όμως ότι θα την βγάλει ή δηλώνει ότι θα την βγάλει και ίσως να την αναθέτει σε κάποιον μηχανικό, όχι από την περιοχή μας, προκειμένου να του υπογράψει ή να του σφραγίσει για να πάει στη δημόσια αρχή. Συνήθως όμως δεν πηγαίνουν στη δημόσια αρχή αυτά τα πράγματα. Κατασκευάζονται με αυθαίρετο τρόπο κατασκευές.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: