Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Στον αέρα οι μετακινήσεις των φορτηγών - Αναβρασμός και στην Αιτωλοακαρνανία

Καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο (δείτε πρόστιμα & χάρτες)

- Ο νέος νόμος «αποβάλλει» από την κυκλοφορία τα βαρέα οχήματα σε μεγάλο μέρος του εθνικού, ακόμη και του επαρχιακού δικτύου
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών άνω των 3,5 τόνων μετά την ψήφιση και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου, μέσω του οποίου, τα βαρέα οχήματα σε μεγάλο μέρος του εθνικού, αλλά ακόμη και του επαρχιακού δικτύου, απαγορεύεται να κυκλοφορούν.

«Δεν υπάρχει πουθενά στη Ευρώπη αυτό. Είναι απαράδεκτο. Μας επιτρέπουν να κυκλοφορούμε μόνο στην Ιόνια Οδό, στην Εγνατία και την Ολυμπία. Δεν γίνεται να κυκλοφορούμε μόνο στους δρόμους αυτούς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, πως τα φορτία μας δεν μπορούν να φτάσουν παντού αν κυκλοφορούμε στους αυτοκινητοδρόμους.

Το 2016 προσφύγαμε στην δικαιοσύνη, η κυβέρνηση έκανε τροπολογία στο νόμο και έτσι η προσφυγή μας έπεσε στο κενό. Προσφύγαμε και πάλι στη δικαιοσύνη και αναμέναμε η υπόθεση να εκδικαστεί τον Οκτώβριο, αλλά πήρε παράταση. Την ερχόμενη Δευτέρα έχουμε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών για να τους ζητήσουμε να παγώσουν τις όποιες αλλαγές μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Αν εφαρμοστεί ο νόμος θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δουλέψουμε και να καλύψουμε τα πιθανά πρόστιμα που μπορεί να μας επιβληθούν, καθώς το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ προς τον οδηγό και 1.000 προς τον ιδιοκτήτη του φορτηγού. Βέβαια, πέραν αυτών, δεν θα έχουμε πρόσβαση σε ολόκληρες περιοχές» δήλωσε για το θέμα στη «Σ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών Δ.Χ. «Ακαρνανία» Κώστας Βλάχος.

Η εφαρμογή του νέου νόμου, θίγει άμεσα 200 φορτηγά στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «στην Αμφιλοχία επί παραδείγματι, δεν θα μπορούμε να πάμε, αλλά ούτε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας. Υπάρχει περιθώριο από το νόμο, κάθε επιχείρηση να δηλώσει τα φορτηγά της, αλλά να κινείται αυστηρά μόνο στην περιοχή της έδρας της. Αν δηλαδή μια επιχείρηση έχει έδρα το Αγρίνιο, τα φορτηγά της άνω των 3,5 τόνων, θα μπορούν να κινούνται αυστηρά στα όρια του Δήμου, κάτι που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Μετά την συνάντησή μας την Δευτέρα με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, θα εξετάσουμε αυτά που θα ειπωθούν και θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, κάτι που ήδη σκεφτόμαστε».

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, πλήττεται ευθέως η ελευθερία μετακίνησης και προκαλούνται πολλά προβλήματα στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους επαγγελματίες.

Η απόφαση ορίζει συγκεκριμένα το πεδίο της απαγόρευσης, περιλαμβάνοντας έναν κατάλογο 111 οδικών τμημάτων, παραπλεύρων οδών, τμημάτων της παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ακόμα και τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Διαβάστε επίσης:
Καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο (δείτε πρόστιμα & χάρτες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: