Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις


Πραγματοποιήθηκε χθες ( Τρίτη 14-11-2017) κατόπιν πρόσκλησης της Αντιπεριφερειάρχου κας Σταρακά, σύσκεψη με θέμα την λήψη απόφασης από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας για τον ορισμό (ημερομηνία έναρξης και λήξης ) των δυο δεκαπενθήμερων των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το έτος 2018, στην Π.Ε. Αιτωλ/νίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου (δια των εκπροσώπων του που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη) κατέθεσε τις θέσεις του Συλλόγου μας που συνοψίζονται στα εξής:
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει διαχρονικές, πάγιες – και όπως από την ζωή και την πράξη έχει αποδειχθεί ΣΩΣΤΕΣ – θέσεις για τον θεσμό των εκπτώσεων. Οι εκπτώσεις πρέπει – κατά τη γνώμη μας – να πραγματοποιούνται δυο (2) φορές το χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα, με χρονικό εύρος αυστηρά οριοθετημένο, στο τέλος κάθε σαιζόν (θερινής-χειμερινής) και κατά τη διάρκειά τους να υπάρχει το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο αλλά και η ετοιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους προς όφελος αποκλειστικά και μόνον των καταναλωτών.
  • Τεχνάσματα και επινοήσεις των τελευταίων χρόνων όπως 10ήμερα προσφορών και 15θήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων όποτε και ότι να ΄ναι (μιας και το νομικό πλαίσιο που προβλέπει την πραγματοποίησή τους είναι τελείως διάτρητο), λευκές νύχτες, Black Friday, διευρυμένα ωράρια και Κυριακές ανοιχτά με προσφορές κράχτες, κλπ, έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα (τα επίσημα στοιχεία είναι διαθέσιμα ) ότι ούτε την αγορά βοήθησαν ούτε επ΄ ωφελεία των καταναλωτών λειτούργησαν. Στην πραγματικότητα τους μόνους που πραγματικά υπηρετούν είναι τις πολυεθνικές του εμπορίου και την επίμονη προσπάθειά τους να ολιγοπωλήσουν την αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους αλλά κυρίως για τους καταναλωτές. (έλλειψη ανταγωνισμού με επακόλουθο την ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών).
  • Ζητάμε την άμεση απόσυρση – κατάργηση του συγκεκριμένου  νόμου και όλων των επαίσχυντων διατάξεών του που προβλέπουν και μια σειρά ακόμη ζητημάτων που για μας αποτελούν κόκκινες γραμμές όπως η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ανεξέλεγκτα διευρυμένα ωράρια κλπ.
  • Με τις σκέψεις αυτές και αποτιμώντας και την εικόνα της αγοράς της πόλης μετά την σύγχυση που επικράτησε, με μηνύματα ενδιάμεσων εκπτώσεων να βομβαρδίζουν τους καταναλωτές  από τα  τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα εθνικής εμβέλειας, τα social media κλπ, και άλλο να ισχύει για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλ/νίας, ΔΕΝ προτείνουμε λήψη απόφασης από την πλευρά της Αντιπεριφερειάρχου που να διαφοροποιεί τις ημερομηνίες των ενδιάμεσων εκπτώσεων. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.    
  • Εκτιμούμε πως πραγματική τόνωση στην αγορά μπορεί να επέλθει μόνο με την ουσιαστική αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών και μόνο μέσα από την ριζική αλλαγή των πολιτικών που τους εξαθλιώνουν οικονομικά και κοινωνικά.
  • Πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να επέλθει μόνο με την ανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού των ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με την ψήφιση ενός νέου νομικού πλαισίου, ρεαλιστικού ( καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει 365 μέρες !!! εκπτώσεις το χρόνο όταν η αρχική κοστολόγηση των προϊόντων είναι τίμια και στα πλαίσια του εύλογου κέρδους), αυστηρού με ταυτόχρονη εξασφάλιση του ελέγχου και της εφαρμογής του και υποχρεωτικού για όλους χωρίς ΄΄ παράθυρα ΄΄ και ΄΄ κερκόπορτες ΄΄ που θα επιτρέπουν κάθε τύπου αλχημείες και παραπλανητικές πρακτικές.       
                                                                 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: