Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη του Γιώργου Λεχουρίτη: "70.000 κόκκινα δάνεια στην Αιτωλοακαρνανία"! (ηχητικό)

Πρωταθλήτρια η Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα συγκεντρώνεται το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του
Capital.gr, η Δυτική Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα «κόκκινα» δάνεια, με το ποσοστό αυτών να ανέρχεται στο 47% των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί από τις τράπεζες στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό NPLs, στο 37%, έχουν οι γεωγραφικές περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου.

Ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας ανέρχεται στο 41% των χορηγηθέντων δανείων. Πέραν των τριών ανωτέρω περιφερειών με το χαμηλότερο ποσοστό NPLs, κάτω του μέσου όρου μη εξυπηρετούμενων δανείων – συγκεκριμένα στο 40% -, κινούνται οι περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
Στο μέσο όρο του 41% κινούνται οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ακολουθούν με 42% η Θεσσαλία, 43% η Κεντρική Μακεδονία, 45% η Πελοπόννησος, 46% η Στερεά Ελλάδα και 47% η Δυτική Ελλάδα. 
Τα στοιχεία για τη «γεωγραφία» των «κόκκινων» δανείων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες δείχνουν σημεία αναντιστοιχίας μεταξύ διαθέσιμου εισοδήματος και συνέπειας στην αποπληρωμή δανείων. Παράλληλα, προβληματίζει το γεγονός ότι περιοχές με αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, δεν παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα ήταν το αναμενόμενο.
Τα παραπάνω συμπεράσματα από τις εσωτερικές στατιστικές μελέτες των τραπεζών, πέραν των επιπτώσεων της κρίσης, αποτυπώνουν και την κουλτούρα πληρωμών ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας. Αν και οι τράπεζες αποφεύγουν να συνδέσουν ευθέως τα ευρήματά τους με γεωγραφική κατανομή των στρατηγικών κακοπληρωτών, εντούτοις πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο για το κυνήγι των τελευταίων.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, αυτό διαμορφώνεται σε 22.377 ευρώ στην Αττική, 17.899 ευρώ στο Νότιο Αιγαίο, 15.624 ευρώ στη Δυτική Μακεδονία, 14.826 ευρώ στα Ιόνια Νησιά, 13.917 ευρώ στη Στερεά Ελλάδα, 13.773 ευρώ στην Κρήτη, 13.134 ευρώ στην Πελοπόννησο, 12.956 ευρώ στην Κεντρική Ελλάδα, 12.919 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο, 12.500 ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία, 12.237 ευρώ η Θεσσαλία, 12.214 ευρώ η Δυτική Ελλάδα, 11.606 ευρώ η Ήπειρος και 11.366 ευρώ η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Ποια όμως είναι η «γεωγραφία» των κόκκινων δανείων στην Αιτωλοακαρνανία;
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Λεχουρίτη, στο Νομό τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 70.000, αριθμός ιλιγγιώδης καθώς ουσιαστικά μιλάμε για το 30% επί του συνολικού πληθυσμού 1 στους 3 δηλαδή πολίτες! Πρόκειται για αριθμούς που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών στηνΑιτωλοακαρνανία ασφυκτιά, την ώρα που οι περισσότεροι περιμένουν την… πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη…
Επιμέλεια: Νίκος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: