Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Φονικός Σεισμός σε Ιράν και Ιράκ: Πάνω από 350 νεκροί,χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι (φωτο & βίντεο)


- Κάθε ώρα ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από τον φονικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ σε Ιράν και Ιράκ - 328 οι νεκροί στο Ιράν, επτά στο Ιράκ - 70.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι - Ξεπερνούν τους 2.800 οι τραυματίες – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια - Θα αυξηθεί ο απολογισμός των θυμάτων όταν τα σωστικά συνεργεία φτάσουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές

Μια ακόμη τραγωδία. Ένας σεισμός που αφήνει πίσω του θάνατο και καταστροφή. Τα 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (12.11.2017) στο βορειοανατολικό Ιράκ και στις γειτονικές περιοχές του Ιράν και της Τουρκίας αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.
Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στο Ιράν, 328 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2.800 έχουν τραυματιστεί και 70.000 έμειναν άστεγοι. Υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν. Νεκροί υπάρχουν και στο Ιράκ, άγνωστο ακόμη πόσοι ακριβώς. Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά νεκρούς στο Ιράκ. σεισμός Ιράν Ιράκ

Ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS). 
Σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) και έπληξε περισσότερο το Ιράν. Έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Video από τη στιγμή του σεισμού

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νοτιοανατολική Τουρκία: στο Ντιγιάρμπακιρ, κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους όταν σημειώθηκε η δόνηση, αλλά επέστρεψαν λίγο αργότερα.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
امروز صبح آوار بجاماندە پس از زلزلە دیشب در  و  ذھاب.
تاکنون ١٦٤ نفر کشتە و بیشتر از ١٥٠٠ مجروح .

Ιράν

Στο Ιράν, οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν καταστραφεί στην επαρχία Κερμανσάχ. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Isna ότι οι νεκροί είναι 328 και οι τραυματίες περισσοτεροι από 2.500. Δεν αποκλείεται όμως ο απολογισμός να αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές. Και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν. 
Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. σεισμός Ιράν Ιράκ

Ιράκ

Στο Ιράκ οι επτά άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ζούσαν στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην Νταρμπανταχάν, περίπου 60 χλμ. νότια της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Νάσεχ Μουλά Χάσαν.
«Ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στην περιοχή της Καλάρ, ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου της κοινότητας.
Σε όλη την επαρχία, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους όταν έγινε ο σεισμός προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, διαπίστωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν μπορούν να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία

Σύμφωνα με το IRNA, περίπου 30 συνεργεία με ειδικούς στις διασώσεις της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στάλθηκαν κατεπειγόντως στο δυτικό Ιράν.
Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων» που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IRIB, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα (13.11.2017) στις επαρχίες Κερμανσάχ και Ιλάμ, που επλήγησαν από τον σεισμό.
Στη Νταρμπανταχάν του Ιράκ και στην επαρχία Ιλάμ του Ιράν οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους προληπτικά. Εκείνοι τους άκουσαν και πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους! 
Σε τμήματα και των δύο χωρών η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Ο Εγκέλαδος ξαναχτυπά

Τον Δεκέμβριο του 2003, ισχυρός σεισμός είχε ισοπεδώσει την πόλη Μπαμ του Ιράν, στην επαρχία Κερμάν. Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Τον Απρίλιο του 2013, το Ιράν είχε δοκιμαστεί με μερικές ημέρες διαφορά από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μια πρώτη μεγέθους 6,4 βαθμών και μια δεύτερη 7,7 βαθμών—την ισχυρότερη στη χώρα αυτή από το 1957. Οι δύο σεισμοί είχαν στοιχίσει τη ζωή περίπου 40 ανθρώπων στο Ιράν και στο γειτονικό Πακιστάν.
Τον Ιούνιο του 1990 ένας σεισμούς μεγέθους 7,4 βαθμών στο Ιράν, κοντά στην Κασπία (βόρεια) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους, είχε τραυματίσει άλλους 300.000 και πλέον και είχε αφήσει άστεγους 500.000 ακόμη. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, 27 πόλεις και 1.871 χωριά είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: