Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Σε πορεία αναβάθμισης το ΠΕΔΥ Αγρινίου! - Σε ποιες θέσεις ενισχύεται η Μονάδα


Νέα εποχή διανύει το ΠΕΔΥ Αγρινίου, αναβαθμισμένο πλέον και αρκετά μακριά από την εικόνα κατάρρευσης που παρουσίαζε παλιότερα. 
Όπως δηλώνει στη «Σ» ο Διευθυντής Ιωάννης Στράτος:
«στο ΠΕΔΥ Αγρινίου έχουν έρθει 5 γιατροί, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά από το πρωί έως και το μεσημέρι, ενώ επιπλέον συνταγογραφούν.
Έχει έρθει καρδιολόγος την οποία έχουμε παραχωρήσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου μέχρι να επανδρωθεί σωστά η Καρδιολογική του Νοσοκομείου με την υπόσχεση της Υγειονομικής Περιφέρειας μόλις έρθουν οι επικουρικοί και τοποθετηθεί ο νέος Διευθυντής να επιστρέψει στη θέση της στο ΠΕΔΥ με αποτέλεσμα να έχουμε καρδιολογικό ιατρείο που θα λειτουργεί με 2 γιατρούς. 
Έχουμε επίσης εξοπλιστεί με καινούριους καρδιογράφους. Το μικροβιολογικό έχει εξοπλιστεί πλήρως. Τα παλιά μηχανήματα έχουν αποσυρθεί και τα νέα μηχανήματα που διαθέτουμε είναι εφάμιλλα των σύγχρονων νοσοκομειακών μηχανημάτων.

«Νιώθουμε πως είμαστε πρότυπο» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Ιωάννης Στράτος

Ο βιοχημικός μας αναλυτής θεωρείται ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν. Είμαι περήφανος, γι’ αυτό και νιώθουμε πως είμαστε πρότυπο μονάδας. Στη μονάδα μας έχει μετατεθεί μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ ο οποίος θα δουλεύει το διαβητολογικό ιατρείο του ΠΕΔΥ και επιπλέον θα «βλέπει» διαβητολογικά περιστατικά κάθε Τρίτη – Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ Δευτέρα και Παρασκευή θα βοηθάει τους παθολόγους να ανταποκρίνονται στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ΠΕΔΥ. 
Καταφέραμε επίσης να φέρουμε οφθαλμίατρο από το νοσοκομείο ο οποίος 2 φορές την εβδομάδα θα εξετάζει περιστατικά. Επίσης, προσπαθούμε να φέρουμε δεύτερο μικροβιολόγο και παρασκευαστή καθώς και ορθοπεδικό ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση, κάτι που πιθανότατα θα ευοδωθεί τον Σεπτέμβριο. Αν συμβεί αυτό θα «ολοκληρώσει» την μονάδα, δεδομένου πως διαθέτουμε πλήρες φυσικοθεραπευτήριο. 
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει φυσικοθεραπείες στο ΠΕΔΥ, πολύ περισσότερες από τις 20 που δικαιολογούνται, εντελώς δωρεάν. Εδώ γίνονται όλες οι εξετάσεις, ακόμη και εξέταση καρκινικών δεικτών. 
Η μόνη μας ατυχία είναι ότι ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε κυτταρολογικό έλεγχο και είχαμε κλείσει συμφωνία με το Αττικό Νοσοκομείο ώστε να κάνουμε έλεγχο και σε υγρή μορφή, η οποία θεωρείται πιο αξιόπιστη από την ξηρά μορφή και θα γίνονταν μαζί και μοριακός έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δυστυχώς ο καθηγητής Κυτταρολογίας απεβίωσε. 
Τώρα είμαστε σε αναμονή για να συνδεθούμε με το Αττικό για τις εξετάσεις αυτές και να τις αποστέλλουμε όπου επιθυμεί ο κάθε ασθενής. Πιστεύω ότι κατά 99% θα παραμείνουμε στο πρόγραμμα αυτό. Παράλληλα τα μηχανήματα αιμοληψίας που έχουμε φέρει είναι ικανά να κάνουν ακόμη 800 με 1.000 εξετάσεις την ημέρα. 
Το μικροβιολογικό λειτουργεί πλήρως, όλες οι εξετάσεις γίνονται στο ΠΕΔΥ και όποιες δεν πραγματοποιούνται στέλνονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Πάτρα. Αυτό γίνεται μέχρι να εγκατασταθεί το σύστημα LIS που θα λαμβάνουμε ηλεκτρονικά τις απαντήσεις την ίδια μέρα. Το ακτινολογικό λειτουργεί κανονικά με καινούριο υπέρηχο, ο οποίος είναι σύγχρονος, ενώ και ο δερματολόγος μας εργάζεται κανονικά».
pedy
(από αριστερά) Ο Βασίλης Σκορδάς Υποδιευθυντής και ο Ιωάννης Στράτος ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Αγρινίου
Σχετικά με τις αλλαγές στις επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που σχεδιάζει να ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας από 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Στράτος και το ΠΕΔΥ δεν έχουν απολύτως καμία εμπλοκή. 
Όπως σημειώνει: «όσο αφορά στο θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εμείς δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι γιατροί οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους, μέχρι 200 επισκέψεις το μήνα και αμείβονται με 10 ευρώ το άτομο από τον ΕΟΠΥΥ
Εκείνο το οποίο εγώ προσπάθησα να κάνω ήταν το εξής: είτε καλώς, είτε κακώς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στεγάζεται στο κτίριο του ΠΕΔΥ Αγρινίου, παρότι ο ΕΟΠΥΥ στεγάζεται σε άλλο κτίριο της πόλης. Στο φαρμακείο έρχεται κόσμος από όλο το νομό και από όμορους νομούς, όπως η Ευρυτανία για να προμηθευτεί φάρμακα και αντικαρκινικά φάρμακα. 
Επειδή το φαρμακείο λειτουργούσε μόνο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μεταξύ 9 και 10 υπήρχε όχληση από ασθενείς που έρχονταν από μακριά. Προσπαθήσαμε μέσω της Υγειονομικής Περιφέρειας, του Διοικητή και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω ότι το φαρμακείο είναι ανοιχτό τις ίδιες μέρες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι».
Πέραν των ιατρικών θεμάτων ο κ. Στράτος απευθυνόμενος στους ασθενείς τόνισε: «θα ήθελα να μεταφέρω στο κόσμο, ότι το ΠΕΔΥ είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είμαστε ότι και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. 
Παρέχουμε υπηρεσίες υγείας, δεν μπορούμε να γράφουμε ότι φάρμακα θέλει ο καθένας που το προηγούμενο βράδυ αγόρασε από μόνος του σε φαρμακείο, ούτε είναι δυνατόν ο καθένας να έχει εξωτερικό γιατρό και να έρχεται στο ΠΕΔΥ να γράφει φάρμακα. 
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ είναι εδώ για να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, τους ασθενείς και τους ανασφάλιστους, αλλά όχι να γράφουν φάρμακα που γράφουν άλλοι γιατροί. Αυτό το θεωρώ ηθικά, δεοντολογικά και ιατρικά απαράδεκτο».
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: