Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΥΗΕ Μεσοχώρας: Και τώρα τι κάνουμε;


Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, λέει ένα παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα. Κάπως έτσι σκέφτηκε, μάλλον, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος και αποφάσισε τις
πρώτες μέρες του Αυγούστου, να προχωρήσει στην υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ της Μεσοχώρας, η οποία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο έργο, όχι ως έργο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά ως υδροηλεκτρικό.
  • του Λευτέρη Τηλιγάδα |  | red line
Με άλλα λόγια, μετά από 35 χρόνια αγώνα των κατοίκων της Μεσοχώρας, των κατοίκων και των θεσμικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, των πολιτών ολόκληρης της χώρας που συμμετέχουν στις μεγάλες οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας, των επιστημόνων που έχουν βρεθεί απέναντι στην κατασκευή των έργων του άνω ρου του Αχελώου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αρνηθεί την χρηματοδότησή τους, ακόμα – ακόμα και την σαφή θέση του τµήµατος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε ένας αναπληρωτής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της σημερινής μνημονιακής συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια εποχή που τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ (ο ορυκτός πλούτος, το νερό που διαχειρίζεται και η ενέργεια που παράγει) μπαίνουν προς πώληση, να ενστερνιστεί τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου μιας επιχείρησης, που δραστηριοποιείται μέσα στο πλαίσιο ενός ιδιόμορφου καθεστωτικού και μονοπωλιακού καπιταλισμού, και ενός επίμονου και ισχυρού λόμπι, για να εκτρέψει και να καταργήσει όχι μόνο τις προτάσεις του κόμματός του, αλλά και την κοινή λογική, με μια κουτοπόνηρη μεθόδευση.
 «Τα μεγάλα φράγματα με τους γιγάντιους ταμιευτήρες, εντάσσονται στο άγριο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης», σημείωνε η ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας- Περιβάλλοντος – Χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, για την ΜΠΕ του ΥΗΣ Μεσοχώρας στις 2 Φεβρουαρίου του 2015, «που δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατήρηση των φυσικών πόρων ούτε για τα δικαιώματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
»Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής.
»Για τον ΣΥΡΙΖΑ το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής μας για τις Α.Π.Ε., η οποία δεν είναι συμβατή με μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Συγκεκριμένα, η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων πρέπει να συναρτάται άμεσα και αποκλειστικά με την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της περιοχής, έτσι ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και όχι με το καπιταλιστικό κέρδος» [1].
Αυτά έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ…
Δεν μας εκπλήσσει βέβαια το γεγονός, ότι σήμερα από τους κυβερνητικούς θώκους των «οικολόγων» του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε να υλοποιούνται άλλα. Ούτε η πρώτη «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης είναι, ούτε η τελευταία. Αυτά τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χρόνια, άλλωστε, της «πρωτοδεύτερης αριστερής» κυβέρνησης έχουμε ακούσει και έχουμε δει πολλά.
Για όσους όμως παρακολουθήσαμε από κοντά αυτή την εξωφρενική υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ολοκλήρωση και η λειτουργία του φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας αποτελεί την κερκόπορτα της εκτροπής.

Τι λέει η ΔΕΗ και η κοινή λογική για το έργο

Τη βεβαιότητα αυτή δεν την έχουμε μόνο εμείς. Την έχουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ.
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στον ΑΘΗΝΑ 984 μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση [2], με αφορμή την έκδοση μιας μελέτης του μη κερδοσκοπικού (sic) οργανισμού διαNΕOσις [3] για το  φράγμα της Μεσοχώρας, που συντόνισε η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.
Συνομιλητές της κ. Καραγιάννη σε αυτή την εκπομπή ήταν μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γ. Ανδριώτης, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση για την πιθανότητα να υλοποιηθεί στο μέλλον η εκτροπή του Αχελώου, είπε κατά λέξη τα εξής: «Απ’ ό,τι ξέρω η σημερινή πολιτική ηγεσία είναι εναντίον του έργου, τι να σας πω; Αλλά μεθαύριο μπορεί να έρθει μια άλλη ηγεσία η οποία να το επαναφέρει. Στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες πολιτικές αλλαγές, επομένως τίποτε δεν αποκλείεται».
Είναι γνωστό ως εκ τούτου, αλλά και από τους «Πίνακες πιστώσεων συνεχιζόμενων έργων» των υπουργείων οικονομίας και οικονομικών, ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ, ότι το έργο της εκτροπής όχι μόνο είναι στο μυαλό της κυβέρνησης, αλλά «χρηματοδοτείται» κιόλας.
Την ώρα που ελαχιστοποιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, την ώρα που πετσοκόβονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, την ώρα που καταργούνται οι κοινωνικές παροχές και  περιορίζονται οι καλύψεις των ασφαλιστικών ταμείων, αυτή την ίδια ώρα, μια κυβέρνηση της οποίας τα μέλη για χρόνια πολλά δήλωναν πολέμιοι των έργων εκτροπής του Αχελώου, βρίσκει τα χρήματα για να διατηρεί ενεργούς τους κωδικούς της υλοποίησης ενός φαραωνικού και παράνομου έργου.

Τι δεν κατάλαβαν;

Τι κι αν υπουργός περιβάλλοντος είναι ένας οικολόγος-πράσινος, ο οποίος δύο χρόνια πριν, «αναμασώντας» τα λόγια του, δήλωνε μέσα στα Τρίκαλα, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση ακόμα να ξέρει, αν πρέπει «να γκρεμιστεί το φράγμα ή να μην γκρεμιστεί» [4].
Τι κι αν η ανακοίνωση του κόμματός του, το οποίο συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε ο ίδιος να βρίσκεται σήμερα στη θέση του υπουργού, ήταν εξαιρετικά σαφής:
«Οι Οικολόγοι-Πράσινοι διαφωνούμε με την υπογραφή της ΑΕΠΟ που θα δώσει πράσινο φως για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο φράγμα Μεσοχώρας. Πρόκειται για σπασμωδική κίνηση που είτε απλώς διαιωνίζει την προχειρότητα και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις είτε υποκρύπτει άλλους στόχους ενόψει και των μνημονιακών υποχρεώσεων για την πώληση της ΔΕΗ» [5].
Πόσο οικολόγος είναι άραγε ο κ. Τσιρώνης; Γιατί «πράσινος» είναι σίγουρα. Τόσο πολύ «πράσινος» μάλιστα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Τι λέει για όλα αυτά ο συντοπίτης μας βουλευτής των οικολόγων-πράσινων κ. Δημαράς;
Τι δεν κατάλαβε, άραγε, ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Φάμμελος, απ’ όσα είπε ο κ. Αγοραστός, παρουσία μάλιστα του δευτέρου, στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα την Παρασκευή 9 Ιουνίου του 2017;


Τι δεν κατάλαβαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απ’ όσα τραγικά ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αμέσως μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ από τον αναπληρωτή Υπουργό;
«Με την σημερινή υπογραφή της ΑΕΠΟ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελής για το Περιβάλλον, την αγροτική Παραγωγή και τον τομέα της Ενέργειας» [6].
Ποια αγροτική παραγωγή, θα ωφελήσει το φράγμα της Μεσοχώρας, χωρίς να γίνει η εκτροπή που να μπορεί να ποτίσει τον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας; Έναν κάμπο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, έχει από καιρό μπει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών και οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν στην κατοχή τους την υποθηκευμένη εύφορη γη της Θεσσαλίας, «αγοράζοντας» τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών της περιοχής.
Το πιο τραγικό όλων όμως είναι, ότι εδώ στην Αιτωλοακαρνανία η επιτροπή κατά της εκτροπής, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ξόδεψε σημαντικά χρηματικά ποσά της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να σταματήσει αυτό το παράλογο, παράνομο και φαραωνικό έργο, εδώ και ένα μήνα περίπου μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ του ΥΗΕ της Μεσοχώρας παραμένει εξαιρετικά αδρανής.
Δεν «εκινήθη» ακόμα και όταν  ο κ. Φάμελος υποστήριξε στα μέλη του «Δικτύου Μεσοχώρα- Αχελώος SOS», «ότι συναντήθηκε με την επιτροπή των θεσμικών της Αιτ/νιας κατά της εκτροπής του Αχελώου και έχει τη σύμφωνη γνώμη της για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα».
Η μοναδική φωνή που ακούστηκε ήταν αυτή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Στέλιο Μερμίγκη, ο οποίος διέψευσε τον αναπληρωτή. (Δείτε ΕΔΩ)
Ούτε μια δήλωση του προέδρου της δεν ακούσαμε κι ας υπάρχει ήδη από τις 29 Μαΐου 2017 συγκεκριμένη απόφαση – ψήφισμα του Δήμου Αγρινίου το οποίο καλεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΣ της Μεσοχώρας, ως έργου «ανεξάρτητου» από την εκτροπή, πριν αναθεωρήσει τα Σχέδια Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας , γιατί ούτε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ είναι, ούτε μόνο ενεργειακό», αλλά «να προχωρήσει, ως οφείλει, στην σφράγιση της σήραγγας εκτροπής και την επαναφορά της λεκάνης απορροής του άνω ρου του Αχελώου στην φυσική και περιβαλλοντική κατάσταση προ της δημιουργίας των φραγμάτων στις θέσεις Συκιά και Μεσοχώρα» [7].
Άραγε θα δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά για την ματαίωση και αυτής της μεθόδευσης ή θα ζήσουμε, για να συνειδητοποιήσουμε από πρώτο χέρι, τι θα πει, να κερδίζεις στα σημεία, να δαπανάς κόπο και χρήμα και τελικά να χάνεις τον αγώνα.
Οψόμεθα.
================================================
[2] Ο διαΝΕΟσις, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο διαδίκτυο, είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που στόχο έχει να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και να προτείνει λύσεις, μέσα από μία σειρά μελετών και ερευνών που αφορούν στα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Δείτε ΕΔΩ
από http://redlineagrinio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: