Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Έγινε το πρώτο βήμα για τους Ρομά στα Αη Βασιλιώτικα! (φωτο)


- Στα Αη Βασιλιώτικα βρέθηκε χθες η Επιτροπή Στήριξης των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων
- Σε εξέλιξη η καταγραφή οικογενειών που ζουν σε περιοχές του Αγρινίου

Ξεκίνησε χθες και επισήμως τη δράση της, η νεοσυσταθείσα επιτροπή στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο Δήμο Αγρινίου. Μάλιστα, χθες το πρωί τα μέλη της πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στα Αη Βασιλιώτικα όπου είχαν επαφές με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και Ρομά ώστε οι δύο πλευρές να συμβιώνουν μεταξύ τους με λιγότερα προβλήματα. Η δημιουργία και η λειτουργία της επιτροπής αυτής αποτελούσε αίτημα ετών για τους κατοίκους της περιοχής. Εξάλλου, η «Σ» πρώτη είχε γράψει για τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.
Η επιτροπή απαρτίζεται από τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστα Καλαντζή, τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστο Γκούντα, τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σπύρο Αδάμη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΝΕΑ ΓΗ» Κωνσταντίνο Παπαθανάση, τον Β΄ Αντιπρόεδρο  Θεμιστοκλή Στράτο και τον Γραμματέα του Συλλόγου Ρομά Αγρινίου Νικόλαο Κοκκώνη. Στη χθεσινή επίσκεψη της επιτροπής στα Αη Βασιλιώτικα, βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Θύμιος Γρίβας.
epitropi roma agrinio
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή: «στόχος είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των Ρομά και των υπολοίπων κατοίκων, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και παλιότερα να τα επιλύσουμε το συντομότερο δυνατόν ανάλογα με τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που έχει ο Δήμος Αγρινίου. Βασικό για μας είναι να έχουμε καλή επικοινωνία και με τις δύο ομάδες πολιτών που ζουν στα Αη Βασιλιώτικα και σε άλλες περιοχές της πόλης. 
Η επιτροπή αυτή κυρίως θέλει να λειτουργήσει προληπτικά για να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις και να προλάβουμε το κακό. Θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν «μαξιλαράκι» στο ζήτημα αυτό, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο του Αιτωλικού που είναι η μέση κατάσταση, αλλά ούτε και σαν το Μενίδι που ήταν η ακραία. 
Σημαντικό είναι ότι και ο σύλλογος των Ρομά που υπάρχει στην περιοχή μας, έχει λάβει πολύ καλή θέση και θέλει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γιατί επιθυμούν να έχουν καλή επαφή και με την κοινωνία και με τους ανθρώπους που συνεργάζονται στη δουλειά τους. Με το μεγαλύτερο κομμάτι των Ρομά υπάρχει καλό κλίμα. 
Οι παραβατικές οικογένειες δεν ξεπερνούν τις 20, ενώ πολλές εξ αυτών δεν ανήκουν στο Αγρίνιο, στις ομάδες δηλαδή των παραδοσιακών Ρομά που βρίσκονταν ανέκαθεν στην περιοχή μας. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των οικογενειών και έχουμε ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό. Η καταγραφή έχει φτάσει στο 70%. 
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα και βέβαια θα έχουμε καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα απ όσα φαντάζεστε. 
Μέσω της καταγραφής υπάρχει η δυνατότητα  να ξέρουμε ποιοι είναι και ποιοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ θα μπορούμε να διαχειριστούμε όσους έχουν αρνητική παρέμβαση στην πόλη, γιατί υπάρχουν πολλοί διερχόμενοι, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στο Αγρίνιο. 
Υπάρχει διαμεσολαβητής, νοσηλεύτρια, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι που στηρίζουν τους Ρομά και αυτοί είναι που κάνουν την καταγραφή. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για «φακέλωμα» των Ρομά. Οι Ρομά θέλουν να απομονώσουν τους ομόφυλούς τους που είναι παραβατικοί για να ζήσουν ήρεμα».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: