Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Αντέχει τα ρίχτερ η Αιτωλοακαρνανία


- Σε καλή κατάσταση η πλειοψηφία των κτιρίων
- Τι επισημαίνει για το θέμα στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Μετά τον φονικό σεισμό στην Κω που «άφησε» πίσω του δύο νεκρούς,
αλλά και τους εκατοντάδες μετασεισμούς στο νησί, καθώς επίσης και σεισμούς μικρής κλίμακας σε άλλα στο Ιόνιο και την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού, το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η Αιτωλοακαρνανία είναι θωρακισμένη έναντι μιας ενδεχομένως ισχυρής «δοκιμασίας». Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι όπως λέγεται και γράφεται πανελλαδικά, εξετάζουν τις περιοχές που εδώ και καιρό δεν έχουν «δώσει» μεγάλους σεισμούς.

Με τα δεδομένα αυτά ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί για την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο διαμένει ανεξαρτήτως αν είναι πολυκατοικία ή μονοκατοικία. Ο πλέον αρμόδιος για τα κτίρια, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μεταφέρει στη «Σ» την γενική εικόνα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο για την κατάσταση των κτιρίων της περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπλέτσα: «σε γενικές γραμμές τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όσα κατασκευάστηκαν από το 1995 και έπειτα, πληρούν τους ελληνικούς αντισεισμικούς κανόνες, οι οποίοι είναι αυστηροί και πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι ευρωκανόνες για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Βέβαια, πολύ μεγάλος αριθμός κτιρίων σε όλο το νομό έχουν ανεγερθεί τις δεκαετίες του 60’ του 70’ και του 80’. Σχετικά με τα κτίρια αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Μπλέτσας: «η αντίδρασή τους, μετά από σεισμούς που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν στην περιοχή, φάνηκε πως ήταν καλή. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχουμε και για τα πέτρινα σπίτια σε χωρία, τα οποία δεν είχαν παρουσιάσει σε γενικές γραμμές πολλά προβλήματα. Εξαιρέσεις όμως μπορεί να υπάρξουν σε κάθε περίπτωση».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, πέραν του γεγονότος ότι είναι καλή η εικόνα που υπάρχει για τα κτίρια του νομού, πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι, καθώς τα κτίρια με κάθε σεισμική δόνηση, ανεξαρτήτου μεγέθους, επιβαρύνονται και εκτός αυτού συνεχώς φθείρονται λόγω του χρόνου που περνάει.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ενεργοποιεί με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην βουλή το νόμο που υπάρχει από το 2010 και αφορά στην ταυτότητα των κτιρίων! «Η ταυτότητα των κτιρίων είναι σημαντικό ζήτημα και με την ενεργοποίησή της θα ελέγχονται και τα αυθαίρετα. Η ταυτότητα των κτηρίων θα αποτυπώνει την πραγματική κατάστασή τους, τις κατόψεις, τις παρεμβάσεις, την αντισεισμική θωράκιση κ.α.» υπογράμμισε ο Λίνος Μπλέτσας, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «η ταυτότητα κτιρίων θα βοηθήσει πολύ ως προς την κατεύθυνση της αντισεισμικής θωράκισης. Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας πριν 10 με 12 χρόνια είχε συστήσει εθελοντική ομάδα εργασίας και είχε προχωρήσει σε έλεγχο δημόσιων κτιρίων».

Ως είθισται ανέκαθεν κλιμάκια του ΤΕΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων έχουν συσταθεί σε κάθε περιοχή, ώστε οι αρμόδιοι να είναι παρόντες από τις πρώτες ώρες στις περιοχές που θα «χτυπηθούν» από τον πιθανό σεισμό.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: