Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ολοκληρωτική η καταστροφή από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Αιτ/νία!


- 150 οι μέχρι στιγμής πληγέντες αγρότες
- Μετρούν τις πληγές τους σε Θέρμο, Αμφιλοχία και Μενίδι


Καταστροφική αποδείχθηκε για την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως για το
Θέρμο, την Αμφιλοχία και το Μενίδι, η ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Οι αγρότες επλήγησαν βάναυσα καθώς ελαιώνες, αμπέλια και μηδικές κατεστράφησαν ολοκληρωτικά. Από την πρώτη στιγμή οι αγρότες σε πολλές περιοχές είχαν σοβαρό πρόβλημα ακόμη και να μετακινηθούν προς τις καλλιέργειές τους, κάτι που διήρκησε για αρκετές ημέρες καθώς η ποσότητα του νερού που έπεσε σε ένα 24ωρο ήταν τεράστια.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από πληγέντες αγρότες είναι 150, διαδικασία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. 

«Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 150 αιτήσεις, ενώ όσοι έχουν προβλήματα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον ΕΛΓΑ και την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτοί που επλήγησαν περισσότεροι είναι στο Θέρμο, στην Αμφιλοχία και στο Μενίδι, ενώ οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν περισσότερο είναι οι ελιές, τα αμπέλια και η μηδική».

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλέξανδρο Κοντοσπύρο

Βέβαια, πέραν των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και κατεγράφησαν στις συγκεκριμένες περιοχές και τις καλλιέργειες, η καλοκαιρινή καταιγίδα προξένησε ζημιές και σε καλαμπόκια και κηπευτικά, κάτι που είχε διαπιστωθεί από την επόμενη μέρα της θεομηνίας.

Όπως είχε αναφέρει και η «Σ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι οι αγρότες να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ, να έχουν πληρώσει την ασφάλιση, καθώς επίσης να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% επί της παραγωγής.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: