Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την ΔΕΥΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
   
Θέμα: Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, απειλείται άμεσα με καταγγελία συμβάσεων παροχής ηλ. ρεύματος στις εγκαταστάσεις τους λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σήμερα φτάνουν τα 3,3 εκ. Ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται καθημερινά δυστυχώς δεν φτάνουν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Μιλάμε για ένα χρέος που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, με τεράστιες διαρροές, που έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτο κόστος στους δημότες.

Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη βιωσιμότητας από την ΕΕΤΑΑ που έγινε το 2006 και έκανε γνωστό ότι οι διαρροές του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου ξεπερνάνε το 50%. Έτσι οι δημότες αποδεδειγμένα πληρώνουν διπλάσιο κόστος ρεύματος και το νερό μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι σε πανάκριβο εμπόρευμα. Η Πολιτεία δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση του δικτύου.

Επίσης ένας ακόμη λόγος που συνέβαλε στη διόγκωση του χρέους είναι ότι οι ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. δεν καταβάλουν από 1991 στον Δήμο Μεσολογγίου το κόστος λειτουργίας του δικτύου όμβριων υδάτων, που έγινε για να εξυπηρετηθεί η παραγωγή αλατιού και κατ' επέκταση τα οικονομικά τους συμφέροντα. Το κόστος αυτό με εμπεριστατωμένες μελέτες ανέρχεται 1,5 εκ. Ευρώ. (Σημειωτέων από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική δεν γλίτωσαν ούτε οι «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ» που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίησή τους με προίκα τον ιδρώτα των εργαζόμενων και των δημοτών του Μεσολογγίου).

Επίσης η πόλη Μεσολογγίου βρίσκεται σχεδόν στην ίδια στάθμη με την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα στην πρώτη πλημμύρα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ως εκ τούτου αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αντλιοστάσια όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα ένα ακόμη κόστος να μεταφέρετε στις πλάτες των δημοτών.

Μέσα από την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των έργων υποδομής στα δίκτυα ύδρευσης Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Την ίδια ώρα, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξανά πληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι πρωτοβουλίες θα πάρει:
  • Για να γίνει ρύθμιση του χρέους και την διαγραφή όλων των τόκων και προσαυξήσεων
  • Για την άμεση καταβολή των χρεών των Αλυκών Α.Ε. και του Δημοσίου προς το Δήμο Μεσολογγίου
  • Να μην προβεί η ΔΕΗ σε καμία διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου.
  • Για την χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα σωστά και οριστικά.

                                     Οι βουλευτές
                                   
                                    Νίκος Μωραΐτης
                                  Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: