Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Εργαζόμενοι και ιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου: “Φτωχό το μέχρι σήμερα έργο του διοικητή”


Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αγρινίου με την οποία χαρακτηρίζουν φτωχό το μέχρι σήμερα έργο του διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Μιχάλη.

Η ανακοίνωση:

Ο «απολογισμός» του μέλλοντος

Με χαμηλές προσδοκίες όλοι οι εργαζόμενοι είναι αλήθεια ότι παρακολουθήσαμε την απολογιστική συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον διοικητή κ. Μιχάλη για τον ένα χρόνο παρουσίας του στο τιμόνι της διοίκησης των δυο νοσοκομείων του νομού μας.

Όταν η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη, όσα επικοινωνιακά τερτίπια και να χρησιμοποιήσει κανείς, δεν βελτιώνεται. Έτσι, όπως ήταν φυσικό και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε εξαγγελίες για δράσεις που αφορούν το μέλλον, για στόχους μεγαλεπήβολους αλλά αμφιβόλου υλοποίησης, όπως η ίδρυση Μ.Α.Φ., Μονάδας Νεογνών, Μαγνητικής καρδιάς, η αξιοποίηση της περιουσίας, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κ.ά. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ευχόμαστε να δούμε την υλοποίηση όλων αυτών των έργων σύντομα, χωρίς όμως και να είμαστε καθόλου βέβαιοι για κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά όμως το μέχρι σήμερα έργο, η συγκομιδή είναι μάλλον φτωχή. Και εξηγούμαστε αμέσως.

Οι προσλήψεις των νέων γιατρών είναι σίγουρα ένα καλό νέο, παρότι γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, αν υπολογίσουμε ότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός τις εξήγγειλε, και αφορούν φυσικά όλη την επικράτεια.

Με αλλά λόγια δεν αποτελεί είδηση ότι έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο μας, μιας και αυτό συμβαίνει πλέον σε όλη τη χώρα και αφορά προκηρύξεις παρελθόντων ετών. Αυτό όμως που αποτελεί είδηση και μάλιστα δυσάρεστη είναι ότι και επί των ημερών του κ. Μιχάλη έχουμε αθρόες αποχωρήσεις γιατρών, και μάλιστα εκείνων που κάνουν τη διαφορά.

Η αποχώρηση των δυο ειδικευμένων παθολόγων τη χρονιά που μας πέρασε είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει εδώ και ένα χρόνο η λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου, αφήνοντας στο έλεος της μοίρας τους χιλιάδες διαβητικούς συμπολίτες μας.

Επίσης η αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου ιατρού με εξειδίκευση στον μαγνητικό τομογράφο καθιστά πλέον αδύνατη τη λειτουργία του ακόμη και αν αποκατασταθεί η βλάβη του, ενώ η παραίτηση τη χρονιά αυτή ενός ακόμη καρδιολόγου, μιας εντατικολόγου και μιας νεφρολόγου, μαζί με τις άμεσες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή της ουρολογικής κλινικής και όσων γιατρών λήγει η σύμβαση τους, διαμορφώνουν ένα πολύ άσχημο τοπίο.

Η λειτουργία των τακτικών ιατρείων δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες αναμονές για το οφθαλμολογικό ιατρείο. Εάν κάποιος θελήσει σήμερα να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, δεν θα μπορέσει να την κάνει στο νοσοκομείο μας για το τρέχον έτος μιας και τα ραντεβού του μοναδικού οφθαλμίατρου που χειρουργεί έχουν κλείσει για όλο το 2017.

Μια απλή εξέταση για έναν καρδιολογικό έλεγχο θα πάρει περίπου 3 μήνες, αφού τακτικό ιατρείο γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά τα χειρουργεία, οι χειρουργικές τράπεζες πάντα τρεις ήταν, με εξαίρεση πέρυσι το καλοκαίρι που ο ίδιος ο διοικητής τις είχε μειώσει σε δυο προκειμένου να πάρουν τα οφειλόμενα ρεπό τους οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει έναν κανονισμό λειτουργίας των χειρουργείων παρότι αποτελεί πάγιο αίτημά μας που θα συμβάλει στην ορθότερη λειτουργία του νευραλγικού αυτού τμήματος.

Τα οικονομικά, που συνήθως είναι και το αγαπημένο όλων των διοικητών θέμα, δεν έμειναν εκτός ατζέντας, μόνο που δεν ειπώθηκαν όλα. Για πρώτη φορά έμειναν απλήρωτοι εργαζόμενοι αλλά και προμηθευτές από λάθη της υπηρεσίας, ενώ τα χρήματα είχαν πιστωθεί κανονικά.

Έτσι χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή κεντρική πολιτική παρέμβαση, για να αρχίζουν να πληρώνονται όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες του νοσοκομείου, κάτι που περιμένουμε διακαώς και εμείς οι εργαζόμενοι προκειμένου να μπουν τα λιγοστά χρήματα από τα νυχτερινά μας και τις αργίες στις τσέπες μας. Αν αυτό αποτελεί χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Παρότι δηλώθηκε στη συνέντευξη τύπου ότι γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθούν οι συνάψεις ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση -κάτι που αποτελεί εξαγγελία και της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας- το δικό μας νοσοκομείο μέχρι ώρας αποτελεί τη χαρά των εργολάβων.

Τέλος, οι άσκοπες εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα που περιγράφονται ρητώς στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, και βέβαια χωρίς κανένα σχέδιο από τμήμα σε τμήμα, οι αθρόες εντολές για απολογητικά υπομνήματα προς γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους που άλλαζαν εν ριπή οφθαλμού και που στις περισσότερες των περιπτώσεων ανακαλούνταν από τον ίδιο τον διοικητή, οι γραπτοί και οι σωρηδόν προφορικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς την πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά και η προκλητική κάλυψη και ανοχή σε όλους εκείνους που έχουν καταγγελθεί για μια σειρά από παρατυπίες και παρανομίες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που μόνο καλό δεν κάνει στη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Αυτό εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη έντονη αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου αναπληρωτή διοικητή με την αποχώρηση του από το ΔΣ, μετά την απαξιωτική προς το πρόσωπο του συμπεριφορά του κ. Μιχάλη η οποία είναι πλέον δηλωτική για το κακό εργασιακό κλίμα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

Για να μην έχουμε λοιπόν άλλες χαμένες χρονιές, ας φροντίσουμε όλοι, τόσο οι εργαζόμενοι που έχουν συναίσθηση  του ρόλου τους όσο και οι πολίτες της περιοχής, να είμαστε σε εγρήγορση και να διεκδικούμε με μαζικό και μαχητικό τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά μας για καθολική, δωρεάν, δημόσια και κυρίως ποιοτική περίθαλψη στις δημόσιες δομές υγείας.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: