Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

«Νάρκη» οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες


Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο, βλέποντας ότι η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές μπορεί να βοηθήσει στη μάχη των αποδείξεων και στο κυνήγι της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής.

Ωστόσο ουδείς, επί του παρόντος, δείχνει να προβληματίζεται από το ότι προκειμένου τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις ογκώδεις φορολογικές τους υποχρεώσεις «φορτώνουν» τις πιστωτικές τους κάρτες, με ορατό τον κίνδυνο να σκάσει λίαν συθντομως «βόμβα» ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περασμένη χρονιά ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στα 513.000.000 από 381.000.000 το 2015 σημειώνοντας αύξηση 35% με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης να καταγράφεται στις χρεωστικές κάρτες, που φαίνεται ότι υποκαθιστούν σταδιακά τα μετρητά.

Πέραν όμως από τον αριθμό των συναλλαγών αυξήθηκε και η αξία τους, στα 55 δις. ευρώ, δηλαδή 2 δις. ευρώ παραπάνω από το 2015.

Αύξηση συναλλαγών

Το βασικό συμπέρασμα των αναλυτών της ΤτΕ είναι ότι αυτή η σημαντική αύξηση συναλλαγών – αξίας σε συνδυασμό με τη μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή σε 108 ευρώ από 140 ευρώ, δείχνει ότι οι κάρτες χρησιμοποιούνται πλέον και για μεγάλο αριθμό πληρωμών μικρής αξίας.

Έτσι με φόντο τα «λουκέτα» σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια αλλά και τυροπιτάδικα, φούρνους, κ.ά., στην ΑΑΔΕ έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν για την αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος σε δραστηριότητες όπου συνήθως παίζει πολύ «μαύρο» χρήμα.

Ποιο είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζεται ως «νάρκη»; Ότι ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε μείωση κατά 3%, ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015.

Η ΤτΕ αποδίδει αυτή την αύξηση στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών και με τη χρήση μηνιαίων άτοκων δόσεων.

Έτσι ενώ στο υπουργείο Οικονομικών… κραδαίνουν την αυξανόμενη εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (η πληρωμή με κάρτα συνεπάγεται την εφάπαξ εξόφληση του φόρου), σφυρίζουν αδιάφορα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: