Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Δεύτερη ευκαιρία για τα αυθαίρετα: Παράταση έως 23 Σεπτεμβρίου με μπόνους για τακτοποίηση


Μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε μια ακόμη παράταση και συγκεκριμένα την 7η κατά σειρά.

Έτσι μέσα από το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, οι πολίτες μπορούν να «εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει.

Πιο συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και αυθαίρετα γενικώς) αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο, να το επανυπολογίσουν με βάσει τις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Παράλληλα ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Η νέα παράταση για την προθεσμία υπαγωγής στο νόμο 4178/2013 περί της Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις, δόθηκε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλέιδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με όσα ανφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη διάρκειας 60 ημερών παράταση, διευκρινίζεται πως έρχεται να καλύψει το χρονικό κενό που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου.

Ωστόσο ο κ. Σταθάκης από το βήμα της Βουλής εκτιμούσε πως η κατάθεση του σχεδίου νόμου θα είχε ολοκληρωθεί πριν ακόμη καλά καλά εκπνεύσει η προηγούμενη παράταση.

Πάντως σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

2. Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000 – 5.000 τ.μ.

Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. στις 10.000 ευρώ.

3. Μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

Αναλυτικότερα:

Εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%.

Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας2, το 50%.

Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1, το 30%.

Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

4. Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων. Να σημειωθεί ότι το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες και το 25% στους Δήμους.

5. Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Αναλυτικότερα, για τα παλιά αυθαίρετα, ως ημερομηνία-ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28η/07/2011.

Ωστόσο, προβλέπεται μια σειρά από ρυθμίσεις:

• δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,
• αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80,
• εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,
• αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA κ.λπ.),
• διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,
• μειώνονται τα πρόστιμα για:
αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93,
αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης,
αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες,
στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993,
τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Ελεύθερος Τύπος 25/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: