Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Φωτορεπορτάζ από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα στην Αγία Τριάδα


Μια οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο με κοινωνικό έργο αποδόθηκε σήμερα, καθώς στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Αγρινίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα (1915-1978).

Η τελετή έλαβε χώρα σήμερα , Δευτέρα 5 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος που Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός , έπειτα από τη Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής , έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα, έγιναν από τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.

Η προτομή αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον ιερέα Κωνσταντίνο Κακαβούλα που ίδρυσε το 1961 το οικοτροφείο αρρένων Ι.Ν. Αγίας Τριάδας όπου βρήκαν στέγη περισσότεροι από 100 οικότροφοι που αποφοίτησαν αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου και εν συνεχεία πολλοί σπούδασαν . Είχε ιδρύσει επίσης οικοτροφείο Θηλέων ενώ είχε επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση.
13
14
15
16
17
18
121
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
http://www.agrinionews.gr/

Λίγα λόγια για την κοινωνική δράση του αείμνηστου παπα-Κώστα Κακαβούλα

Στο οικοτροφείο, που λειτούργησε από το 1961 με την άοκνη φροντίδα και την επιστασία του ίδιου του ιερέα Κων/νου Κακαβούλα, στεγάστηκαν περισσότεροι από εκατό οικότροφοι, οι οποίοι απεφοίτησαν από το Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου και εν συνεχεία σπούδασαν σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Σήμερα πλείστοι όσοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικηγόροι, οι ιερείς και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι «πίνουν νερό» στο όνομα τού ιερέως Κων/νου Κακαβούλα.

Παράλληλα ο παπα Κώστας Κακαβούλας είχε ιδρύσει και οικοτροφείο θηλέων, το οποίο επίσης λειτούργησε με τη φροντίδα και επιστασία του.

Αλλά δεν ήταν μόνο τα δύο οικοτροφεία στο Αγρίνιο. Νωρίτερα στη δεκαετία του 1950, στο γειτονικό χωριό Σπολάιτα, όπου είχε διατελέσει ιερέας, είχε ιδρύσει «εργαστήριο υφαντικής και ραπτικής» στο οποίο έμαθαν να υφαίνουν και να ράβουν δεκάδες κορίτσια. Επίσης στο Αγρίνιο είχε ιδρύσει το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη «Σώμα εθελοντών αιμοδοτών». Ακόμη ενίσχυε με διάφορους τρόπους πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, τις οποίες και έφερνε όλο και πιο κοντά στην εκκλησία.

Κοντολογίς το κοινωνικό έργο του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα υπήρξε τεράστιο. Οι πολυσχιδείς κοινωνικές(φυσικά και θρησκευτικές) δράσεις του αξεπέραστες. Έτσι έφερνε όλο και περισσότερο κόσμο πιο κοντά στο Θεό.

Δίκαια οι πάνω από εκατό οικότροφοι, που έζησαν στο οικοτροφείο, έστησαν την προτομή του, απειροελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης προς εκείνον…

Δεν υπάρχουν σχόλια: