Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | «Άτιμη» τιμή… Ντροπή


Η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου, έχει ξεφύγει εντελώς και όπως πάει το πράγμα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα χρειαστεί η επιστράτευση ειδικού επιστήμονα.

Ψυχαναλυτής- ψυχολόγος θα ‘ναι, συστημικός ψυχοθεραπευτής θα ‘ναι, δεν το γνωρίζω ακόμα, για να το πω με βεβαιότητα. Πάντως, θέλω να σας ενημερώσω, ότι ήδη έχω απευθυνθεί σε φιλικό μου πρόσωπο, το οποίο «θεραπεύει» την επιστήμη της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και του έχω ζητήσει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα |  | red line
Το υλικό που του έστειλα προς μελέτη είναι το βίντεο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και οσονούπω περιμένω τη γνωμοδότησή του. Να είστε σίγουρος, κ. Παπαναστασίου,  πως αμέσως όταν την παραλάβω θα σας την κοινοποιήσω πάραυτα, με την ελπίδα ότι θα πράξετε τα δέοντα. Γιατί αυτό το «πανηγύρι», που αποκαλείται συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πάει άλλο. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ήδη έχουν αρχίσει να σφίγγουν και οι ζέστες και η κατάσταση αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για τα μέλη του οργάνου, αλλά και για όσους βρίσκονται στα θεωρεία της αίθουσας της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας.
Κάτι μου λέει κ. Παπαναστασίου, πως οι τελευταίοι (αυτούς των θεωρείων, εννοώ) είναι πολύ βαριές περιπτώσεις. Η ψυχανάλυση γι’ αυτούς «θα σηκώσει τα χέρια ψηλά». Να φανταστείτε, προχθές καθόμουν σε μια παρέα στην πλατεία η οποία συζητούσε τις δυσκολίες της ζωής. Το τι «μαζοχισμός» εκτέθηκε, άλλο να σας το λέω κι άλλο να είστε εκεί να το ακούτε! Όσα ακούγονταν, οδηγούσαν όλα από το κακό στο χειρότερο, λες και όλοι συμμετείχαν σε έναν παράλογο διαλεκτικό διαγωνισμό, που στόχο είχε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απογοήτευση των παρευρισκομένων. Εν πάση περιπτώσει, παρά τις όποιες εξάρσεις απαισιοδοξίας η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, μέχρι τη στιγμή που θέλοντας να αλλάξω την κουβέντα ξεστόμισα την παρακάτω φράση: «Έπρεπε να παρακολουθήσετε τα Δημοτικά Συμβούλια της τελευταίας χρονιάς». Άθελά μου τους έδωσα τη χαριστική βολή. «Έλεος», είπαν όλοι μαζί με μια φωνή. «Έχει κι ο μαζοχισμός τα όρια του. Άντε γεια».
Έγιναν όλοι μπουχός κι έμεινα μόνος, σε μια κεντρική πλατεία άδεια, να αναλογίζομαι τα όσα αντέξανε τα αυτιά μου και η λογική μου κατά την τελευταία συνεδρίαση του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου του Δήμου, με το εγκεφαλικό να κάθεται στο απέναντι τραπέζι και να με κοιτάζει με συγκατάβαση και ανιδιοτέλεια. Αφού δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του να με χτυπήσει στο κεφάλι, πάλι καλά να λέω.
Σηκώνεται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παύλος και κυρ Παύλος και αφέντης νεφεληγερέτης και κατεβάζει, όποιον κεραυνό βρίσκει μπροστά του, πάνω στο διαβολεμένα αγγελικό πρόσωπό σας, χωρίς καμία φειδώ και κανένα έλεος, για όσα σχεδιάσατε με τη ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, το λένε αυτό οι αυτοδιοικητικοί), για τις μικρές κοινότητες που αφήσατε χωρίς έργα, για τον στρατηγικό σχεδιασμό που καταψηφίσατε και πάνω που όλοι, όσοι παρευρίσκονται στην αίθουσα, ετοιμάζονται να ακούσουν τη Μοσχόλια σπάθη «να σας κόβει»- για την τιμή των όπλων- «το βήχα», φωνάζοντας «no passaran», το γυρίζει, και αρχίζει να τραγουδάει το ιλαρό εκείνο παιδικό τραγουδάκι που συνοδεύει τη μέλισσα στο πέταγμά της: «περνά, περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα», βροντοφωνάζοντας στο φινάλε ένα εκκωφαντικό: «Ναι σε όλα. Για να μην χαθούν τα λεφτά»! «Κάγκελο» οι συνομοταξίες των αιρετών.
Μόνο που τα λεφτά, κ. Παπαναστασίου και κ. Μοσχολιέ, «θα πηγαίνουν πάντοτε στο βρόντο», πάει να πει θα χάνονται, κάθε φορά που η ανάγκη της εξεύρεσής τους θα καταργεί τα επιχειρήματα του αντιπολιτευτικού λόγου και θα συναινεί στην άστοχη κατασπατάλησή τους. Αυτό με άλλα λόγια δεν είπε ο κ. Μοσχολιός, με όλη την τοποθέτησή του: «Τα έργα που κάνετε είναι άστοχα, αλλά για να μην χαθούν τα λεφτά, εμείς θα τα ψηφίσουμε»;
Εκεί όμως που χάθηκε τελείως η μπάλα, είναι με το ανήκουστο του προέδρου, ο οποίος μετά την υπερψήφιση των έργων από τον κ. Μοσχολιό είπε: «Ναι και από την παράταξη του κ. Μοσχολιού. Είναι προς τιμήν σας».
Πού πας ρε Καραμήτρο(sic). Δηλαδή όσοι ψήφισαν, ΟΧΙ, παραμένοντας αξιόπιστοι στις απόψεις τους και τα επιχειρήματα του αντιπολιτευτικού τους λόγου είναι ΑΤΙΜΟΙ; Ντροπή. Αυτό αποτελεί ντροπή για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και μόνο με δημόσια συγνώμη μπορεί να μετριαστεί κάπως η προσβολή αυτή όχι μόνο προς το σώμα, αλλά προς το σύνολο των δημοτών αυτού του δήμου. Μια συγνώμη, η οποία δεν ήρθε αν και επισημάνθηκε το τεράστιο αυτό ατόπημα.
Τελικά τα χρήματα δεν χάθηκαν, κ. Παπαναστασίου. Αυτό που χάθηκε όμως είναι η «τιμή» της δημοκρατίας. Και η «τιμή», τιμή δεν έχει, «και χαρά στον που την έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: