Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Χοντρό χαράτσι κρύβεται στα ψιλά της συμφωνίας - Νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες


Νέο ασφαλιστικό χαράτσι για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες έρχεται από το 2018 καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να ωραιοποιεί τη συμφωνία με τους δανειστές με το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας», αποκαλύπτεται ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας κρύβονται νέα μέτρα που στην προκειμένη περίπτωση θα επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Με βάση συγκεκριμένο όρο της συμφωνίας από το 2018, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα προσαυξημένου κατά το ύψος των εισφορών και όχι με βάση το φορολογητέο, όπως φέτος, που σημαίνει ότι οι ήδη υψηλές εισφορές θα γίνουν ακόμη βαρύτερες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποσχόμενη ότι θα προβλέπεται έκπτωση 15% στο ποσό του ακαθάριστου εισοδήματος που θα ισοσταθμίζει τις επιβαρύνσεις, αλλά όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές με τις κυβερνητικές δεσεμύσεις «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»!

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Ειδικότερα χθες η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Real FΜ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών από το 2018.

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν από το 2018 θα υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το ακαθάριστο εισόδημα και όχι το καθαρό, η Αχτσιόγλου δήλωσε πως «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή» και πως «όποια παραμετρική αλλαγή γίνει θα αφορά το 2018».

Η ίδια επεσήμανε πως αυτή η αλλαγή «δεν έχει ακόμα πλήρως καθοριστεί». Από την άλλη μεριά, η Αχτσιόγλου τόνισε πως «συγχρόνως» (σ.σ. με ένα ενδεχόμενο υπολογισμού των εισφορών με βάση το ακαθάριστο εισόδημα) θα εφαρμόζεται παράλληλη συνολική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού. Η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η έκπτωση αυτή «θα διατηρήσει τις εισφορές στα ίδια επίπεδα».

Συγκεκριμένα, στην 38η δράση («prior action») στο πλαίσιο της προσυμφωνίας της β' αξιολόγησης η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει τα εξής: «Να τροποποιήσει (η κυβέρνηση) τον συνταξιοδοτικό νόμο έτσι ώστε από 1/1/2018 η βάση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες να καθορίζεται από τα μεικτά κέρδη πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους. Η βάση επί της οποίας υπολογίζονται οι ασφαλιστικές μειώνεται προσωρινά κατά 15% για το 2018 δίχως άλλη μείωση εφεξής».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ. Σύμφωνα με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 18 Μαΐου, η αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει ως εξής: Αντί οι εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κάποιοι υπολογίζουν ακόμη και σε 8 ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι που θα προκαλέσει νέο σοκ στους ασφαλισμένους καθώς θα πρόκειται για νέο χαράτσι. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η έκπτωση 15% που θα προβλέπεται στη βάση των εισφορών θα οδηγεί περίπου στην ίδια επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

ΟΡΓΗ. Για το ίδιο θέμα ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Εντρομοι, με συναισθήματα οργής και απόγνωσης, 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες άκουσαν σήμερα την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου να ομολογεί κυνικά ότι στο τέταρτο Μνημόνιο συμφώνησε και νέες εξοντωτικές εισφορές.

Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι κ.λπ.), καθώς και ο αγροτικός κόσμος της χώρας μαθαίνουν πλέον επίσημα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου συμφώνησε και νέες αυξήσεις - καπέλο πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση τους εξαπατούσε συστηματικά, λέγοντας ότι κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για όσους εξόντωνε. Η σημερινή παραδοχή της υπουργού περί νέων αυξήσεων φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς όλοι πλέον ανεξαιρέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Αυτό ισοδυναμεί με όλεθρο, καθώς πρόκειται για αυξήσεις που θα επιβληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες εξοντωτικές εισφορές ύψους 38%.

Πρόκειται για αυξήσεις - καπέλο που επιβάλλονται λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών και θα αυξήσουν από 37% μέχρι και 61% τις ήδη υψηλές εισφορές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η νέα αυτή τραγική εξέλιξη ακυρώνει ακόμη μια διάταξη του ασφαλιστικού μορφώματος Κατρούγκαλου και ουσιαστικά το μετατρέπει σε κουρελόχαρτο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: