Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πάνω από 110.000 κλήσεις για βοήθεια


Τηλέφωνα της οργής, της αναζήτησης, της απόγνωσης. Οι τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν κρατικές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης, βομβαρδίζονται τα τελευταία χρόνια από τηλεφωνήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Τις 110.287 έφτασαν το 2015 οι κλήσεις στη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και παρέχει ενημέρωση και υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχο-κοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ουσιαστικές κλήσεις, που απαντήθηκαν και δόθηκε βοήθεια από τους εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ήταν 11.386. Το 2014, οι ουσιαστικές κλήσεις ήταν 14.203.

«Σε μας φτάνουν όλα τα προβλήματα της κοινωνίας και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο. Ανθρωποι με άγχος, κατάθλιψη, άνεργοι και απολυμένοι, που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αποτελούν μεγάλο μέρος των τηλεφωνημάτων. Το 2015 το 45,1% των ουσιαστικών κλήσεων αφορούσε ψυχολογικές δυσκολίες. Το 2016 έφτασε στο 46,4%, ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα ήταν 11%-12%», λέει στην «Κ» η κυρία Παναγιώτα Μάνθου, προϊσταμένη του τμήματος των τηλεφωνικών γραμμών του ΕΚΚΑ (λειτουργεί επίσης η γραμμή παιδικής προστασίας 1107). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ουσιαστικές κλήσεις του 2016 ήταν 8.821.


Το «197» δέχεται πολλές χιλιάδες κλήσεις ακόμα, αλλά πολλές είναι φάρσες, κακόβουλες ή λάθος, ενώ χιλιάδες είναι και οι κλήσεις που μένουν αναπάντητες, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΚΚΑ (είναι δημόσια υπηρεσία) που εξυπηρετούν χωρίς διακοπή τις γραμμές είναι μόλις 10, όταν παλιότερα ήταν 15, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί (το 2005 οι ουσιαστικές κλήσεις ήταν 7.641).

«Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο λάβαμε 332 κλήσεις από αστέγους που κινδύνευαν από το κρύο. Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τους δήμους κινηθήκαμε για να τους βρούμε στέγη», μας λέει η κ. Μάνθου. Η γραμμή μεταξύ άλλων δέχεται και κλήσεις από ανθρώπους που αναφέρουν ότι σκέφτονται την αυτοκτονία, οπότε πέραν της ψυχολογικής στήριξης, επιχειρείται, όταν η επικινδυνότητα αξιολογείται ως σημαντική, να κινητοποιηθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες για άμεση παρέμβαση και προστασία των ανθρώπων.

«Οταν είμαστε βάρδια στην τηλεφωνική γραμμή δεν παίρνουμε ανάσα. Το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. Καλούν άνθρωποι που βρίσκονταν σε απόγνωση, όπως καρκινοπαθείς που βρέθηκαν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης με βάση νέες ρυθμίσεις. Κάποιοι έκλαιγαν στη γραμμή. Αλλοι είναι σε έξαλλη κατάσταση. Μόλις απαντηθεί η κλήση τους αρχίζουν να βρίζουν, καθώς έχουν πάρει σε πολλές άλλες υπηρεσίες και δεν βοηθήθηκαν. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να τους ηρεμήσεις ώστε να μπορέσεις να τους βοηθήσεις», λένε στην «Κ» συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη. Η τηλεφωνική γραμμή της Ανεξάρτητης Αρχής 213-13.06.600 δέχεται περίπου 35.000 κλήσεις τον χρόνο, με ώρες λειτουργίας 08.30 - 14.30 από Δευτέρα έως Παρασκευή (την Τετάρτη έως 16.30).

Επιπλέον η Αρχή δέχεται 5.000 ηλεκτρονικά μηνύματα και 10.000 επισκέψεις στα γραφεία της. Τα θέματα της κρίσης κυριαρχούν. Πολλές κλήσεις αφορούν προβλήματα πολιτών στις σχέσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, όσον αφορά επιδόματα και συντάξεις, αλλά και θέματα με λογαριασμούς ΔΕΗ. Επιπλέον, πολλά τηλεφωνήματα αφορούν διαμαρτυρίες πολιτών για συναλλαγές με τράπεζες (κάρτες, δάνεια κ.λπ.). Καθώς αυτές οι υποθέσεις δεν καλύπτονται από τον Συνήγορο του Πολίτη, παραπέμπονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: