Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Αιτ/νία: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… Άδειες οι τσέπες των καταναλωτών


- Άνοιξε και στην Αιτωλοακαρνανία η συζήτηση για ενδιάμεσες εκπτώσεις και Κυριακές
– Οι φορείς αναζητούν τρόπους τόνωσης της αγοραστικής κίνησης


Χωρίς να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η σύσκεψη για τον ορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων με την συμμετοχή των περισσοτέρων εμπλεκομένων φορέων. Εξετάστηκε η δυνατότητα ορισμού ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων συνολικής διάρκειας τριάντα ημερών από την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, καθώς, σύμφωνα με το Ν. 4446/2016 (Ά 240), οι τριάντα ημέρες μπορούν να κατανέμονται ελεύθερα καθ όλη τη διάρκεια του έτους και σε αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά δυο Κυριακές κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του νομού.
Από το Νόμο προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων οχτώ (8) Κυριακές το χρόνο.
(2) Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων
Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτώσεων
Την Κυριακή των Βαΐων
Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
(2) Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους τις οποίες ορίζει η Αντιπεριφερειάρχης
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου που απουσίαζε από τη σύσκεψη λόγω αποστολής της πρόσκλησής σε λάθος e-mail, επισήμανε, δια μέσω του Προέδρου του Παναγιώτη Μπεσίνη, στην Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ότι: «αν πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση άμεσα, τότε, προτείνουμε να «κολλήσουν» δύο δεκαπενθήμερα στις δύο κανονικές εκπτωτικές περιόδους». Ο κ. Μπεσίνης, εκτός των παραπάνω, συμπλήρωσε πως: «το ζήτημα για μας είναι ήσσονος σημασίας, αφού έχει επικρατήσει χάλι με τις εκπτώσεις, τις εκπτωτικές περιόδους και όλα τα συναφή. Έχουμε περίπου ταυτόσημες απόψεις με τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου. Από την συζήτηση μπορεί να απουσιάζαμε, αλλά το έχουμε κουβεντιάσει τόσο με την κ. Σταρακά, όσο και με τον κ. Σπυρόπουλο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου».
Από την προχθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν εγγράφως οι απόψεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών οργανώσεων, προκειμένου μέχρι τις 22 Μαρτίου να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Στη σύσκεψη της Τρίτης στο γραφείο της κ. Σταρακά συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σπυρόπουλος Βασίλειος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου κ. Παπαϊωάννου Αποστόλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) κ. Μακρής Αντώνης, ο Γενικός Δ/ντης Ανάπτυξης κ. Κόλλαρης Κωνσταντίνος, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Γυφτογιάννης Γεράσιμος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου κ.  Πανταζόπουλος Νίκος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Καρατζογιάννης Ανδρέας.
«Θεωρώ ότι το άνοιγμα 8 Κυριακές τον χρόνο είναι κάτι που πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν συνεισφέρει στις τοπικές οικονομίες παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σε ειδικές περιπτώσεις», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταρακά. «Από την άλλη», συνέχισε λέγοντας ότι, «οι ενδιάμεσες εκπτώσεις τονώνουν, ως ένα βαθμό,  την αγοραστική κίνηση στις πόλεις μας. Εμείς επιδιώκουμε τον ευρύτερο δυνατό διάλογο προς όφελος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, αλλά και του καταναλωτή. Θέλουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την τόνωση της αγοράς αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους όταν προσθέτουμε εργάσιμες μέρες, όπως την σημασία της Κυριακής για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, τις οικογενειακές υποχρεώσεις των εμπόρων και την δυσκολία να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά οι ατομικές».
Όπως και να χει πάντως, η τσέπη των καταναλωτών παραμένει άδεια και τα όποια σχέδια τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, πέφτουν στο κενό.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: