Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παραλύει το νησί της Ζακύνθου! - Στους δρόμους για τα σκουπίδια και τα κλειστά χειρουργεία (φωτο)

Έκλεισαν με κάδους τον κεντρικό δρόμο του Λαγανά

Έσπρωξαν κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης, γεμάτους με σκουπίδια, και τους τοποθέτησαν καταμεσής του κεντρικού δρόμου του Λαγανά. 
Έσπρωξαν ένα μέρος από τους σωρούς των σαπισμένων σκουπιδιών από τα πεζοδρόμια και συμπλήρωσαν το κενό ανάμεσα στους κάδους. 

Οι κάτοικοι της Αγριλιάς με πανό και πλακάτ τα οποία ανήρτησαν και έφεραν το σύνθημα «Η ανικανότητά σας βλάπτει σοβαρά την υγεία και την δουλειά μας» έστησαν δύο μπλόκα και διέκοψαν ολότελα την κυκλοφορία των οχημάτων κάθε είδους και διαμαρτυρόμενοι για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Λαγανά, όπως και σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο. 

Οι λόφοι των σκουπιδιών και σε αυτή την περιοχή έχουν μισοκλείσει δρόμους, έχουν φράξει εισόδους οικοπέδων και καλοκαιριών επιχειρήσεων και οικιών, έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές και τα παράθυρα των σπιτιών. Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει καθώς βλέπουν πως πλέον τίθεται άμεσος κίνδυνος σοβαρών ασθενειών. 

Οι ίδιοι αναφέρουν πως μικρά παιδιά και βρέφη κάνουν καθημερινά εμετούς, ενώ κι οι ενήλικοι, αδυνατούν ακόμη και να φάνε, από την εντονότατη δυσοσμία που εισβάλλει βίαια στα σπίτια τους. 

Η λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί και μοναδική ελπίδα για οποιαδήποτε εξέλιξη είναι πλέον η νέα πανζακυνθινή κινητοποίηση της Τετάρτης που θα συνοδεύεται από απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την οποία προκήρυξε και οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Από στόμα σε στόμα
Η συνεννόηση έγινε από στόμα σε στόμα. Από εφήβους μέχρι ηλικιωμένους και από ανθρώπους του μεροκάματου μέχρι επιχειρηματίες, όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες, συνεννοήθηκαν σε χρόνο μηδέν. Αλλωστε, δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουν ο ένας τον άλλον για την κρισιμότητα της κατάστασης. Η καθημερινότητα στο Λαγανά, όπως και σε όλο το νησί, είναι πια εφιαλτική. Ο κεντρικός δρόμος αλλά και οι παράδρομοι της Αγριλιάς, του Λαγανά, του Αγίου Σώστη, του Μουζακίου, του Ρόιδου και του Παντοκράτορα, είναι γεμάτοι με λόφους από ήδη σαπισμένα σκουπίδια. Κάποιοι είναι σκέτα αποκαΐδια –άλλη μία περίπτωση αυτοσχέδιας πυρκαγιάς σε σκουπιδόλοφο, με συνέπειες ακόμη πιο καταστροφικές από αυτές που προκύπτουν από τα ίδια τα σκουπίδια.

Ετσι, με μερικά τηλεφωνήματα και από στόμα σε στόμα, η απόφαση ελήφθη: από νωρίς το πρωί, το πρώτο μπλόκο στήθηκε με κάδους, λίγα μέτρα πιο μακριά από γνωστό σούπερ μάρκετ στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά. Το δεύτερο, περίπου 100 μέτρα χαμηλότερα, προς την παραλία. Οι κάτοικοι μάλιστα συγκεντρώθηκαν γύρω από τα αυτοσχέδια οδοφράγματα εξηγώντας σε όσους από τους οδηγούς διαμαρτύρονται, το σκοπό της πρωτοβουλίας τους και υψώνοντας πανό: Η ανικανότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία και τη δουλειά μας.
Τέλος οι υποσχέσεις
Όπως λένε οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής, κάποιοι τους κατηγόρησαν ότι αργοπόρησαν να ξεκινήσουν τις διαμαρτυρίες τους και τις ξεκίνησαν όταν άρχισε να πλησιάζει απειλητικά η καλοκαιρινή σεζόν και το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Όπως απαντούν πως απεναντίας, οι διαμαρτυρίες τους έχουν ξεκινήσει από νωρίς, απλά άκουγαν συνεχώς δεσμεύσεις κι υποσχέσεις για επίλυση και έδειχναν εμπιστοσύνη. Εκαναν υπομονή και μάζευαν χρήματα γιατί τους είπαν πως θα γίνει αποκομιδή με ιδιωτικά οχήματα. Τώρα όμως φάνηκε πως δεν υπήρχε καμία λύση και κανένα πρόγραμμα.
«Φοβόμαστε τις εξελίξεις με τα απορρίμματα»
Στο μεταξύ, μαζικό κάλεσμα για συμμετοχή στη νέα πανζακυνθινή κινητοποίηση που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου στην πλατεία Σολωμού, απεύθυνε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, τόσο για τα απορρίμματα όσο και για τα κλειστά χειρουργεία. «Η εξέλιξη με τα απορρίμματα μάς φοβίζει», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΖ, Γιώργος Κωνσταντίνου. «Δεν θέλουμε μια νέα χωματερή θέλουμε να γίνει ορθολογική διαχείριση και να μην υπάρχει κίνδυνος από την καινούρια δομή, ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία μας», λέει ο κ. Κωνσταντίνου. «Μας ανησυχεί εξάλλου το ενδεχόμενο αύξησης δημοτικών τελών, στην περίπτωση παραχώρησης σε ιδιώτες», προσθέτει.
«Η κινητοποίηση θα είναι νικηφόρα»
Στο ΕΚΖ υπάρχει η πίστη και η πεποίθηση ότι η κινητοποίηση της Τετάρτης θα είναι νικηφόρα. «Γι’ αυτό μπήκαμε μπροστά, από κοινού με συλλόγους και φορείς και διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του, να απλώσει το ζήτημα της απεργίας και να συμμετέχουμε σε μια κινητοποίηση που, κατά την άποψή μας, θα φέρει αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, το ΕΚΖ έλαβε μία νέα πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και αν ζητήσει, αν το ραντεβού γίνει τελικά δεκτό να αναλάβει ευθύνη και πρωτοβουλία, τουλάχιστον για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών.
Το ΚΤΕΛ
Το ΚΤΕΛ άλλωστε δήλωσε πως θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις εκείνης της ημέρας με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00.
Ταυτόχρονα, το ΕΚΖ έλαβε μία νέα πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και αν ζητήσει, αν το ραντεβού γίνει τελικά δεκτό να αναλάβει ευθύνη και πρωτοβουλία, τουλάχιστον για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το κοινό καλό της Ζακύνθου. Και τώρα, έχουμε θέμα με την υγεία μας αλλά και με το μεροκάματό μας, γιατί μπροστά μας υπάρχει η καλοκαιρινή σεζόν. Ως επιχειρηματίας, θα πρέπει να παραγγείλω χιλιάδων ευρώ εμπόρευμα. Πρέπει να ξέρω τι θα κάνω. Αν μείνουν τα σκουπίδια το καλοκαίρι, να κλείσω το μαγαζί μου και να πάω για μπάνιο; Προσπαθούμε να προβληματίσουμε τον κόσμο να ξυπνήσει και να κάνουμε κάτι, εδώ και τώρα».
ΠΗΓΗ ΛΙΒΕΡΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ

«Μας κοροϊδεύουνε εδώ και 150 ημέρες. Τα σκουπίδια μαζεύονται επιλεκτικά από κάποιους χώρους. Άνθρωπος του δήμου μού ζήτησε να συγκεντρώσουμε χρήματα και όταν ειδοποιηθούμε, να τα δώσουμε σε ιδιώτη, να μαζέψει τα σκουπίδια και να τα πάει στο Σκοπό. Ούτε αυτό έγινε. Μας κοροϊδεύουν κανονικά. Ντρέπομαι που ψήφισα τον Κολοκοτσά αλλά είναι εντελώς ανεπαρκής και πρέπει να φύγει».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΚ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ

«Το πρόβλημά μας είναι μεγάλο, σοβαρό και έχει ξεκινήσει πολύ καιρό. Το θέμα δεν είναι απλά να κλείσουμε το δρόμο αλλά να ξεκινήσουν και άλλες περιοχές παρόμοιες κινητοποιήσεις, αφού παντού ισχύει το ίδιο. Πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι και να ξυπνήσουμε και να λύσουμε το θέμα και όχι να λέμε ποιος φταίει, ποιος όχι, ποιανού πρόβλημα είναι και αν τον αφορά ή αν είναι στη γειτονιά του και στην πόρτα τους τα σκουπίδια. Είναι πρόβλημα όλων μας».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ

«Παντού βρίσκουμε νεκρά ζώα, κυρίως ποντίκια. Καταστάσεις δηλαδή άκρως επικίνδυνες για τα παιδιά μας, για εμάς τους ίδιους και για τους ηλικιωμένους. Άργησαν να βρουν λύση και γι’ αυτό κι εμείς κινητοποιούμαστε γιατί απλά δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Καλούμε κι άλλους να έρθουν μαζί μας, να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί».

http://imerazante.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: