Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο απολογισμός της χθεσινής νεροποντής - Μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα


Η Πυροσβεστική δέχθηκε, συνολικά, 328 κλήσεις για παροχές βοήθειας και κοπές δένδρων, από τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, από την περιφέρεια Αττικής δέχθηκε 170 κλήσεις για κοπές δέντρων. Συγκροτήθηκαν 30 συνεργεία με 70 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 130 κοπές δέντρων. Από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 50 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 30 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 35 κοπές δέντρων, 7 αντλήσεις και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων. Από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων 55 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Συγκροτήθηκαν 17 συνεργεία με 34 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 33 κοπές δέντρων, 6 αντλήσεις, 3 αφαιρέσεις αντικειμένων και 4 απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα και τέλος από την περιφέρεια Πελοποννήσου 53 κλήσεις για κοπές δέντρων, όπου συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 30 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν 42 κοπές δέντρων.
imagehandler

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» το Θέρμο!

Λίγο πριν τις 6 χθες το απόγευμα, το Θέρμο «χτυπήθηκε» από μίνι ανεμοστρόβιλο, με αποτέλεσμα η περιοχή να μείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς ρεύμα, ενώ από το πέρασμά του και την δυνατή βροχή, στην περιοχή έπεσαν πλατάνια στην πλατεία του Θέρμου και «ξηλώθηκαν» σκεπές από τρία κατοικήσιμα σπίτια. Στα χωρία πέριξ του Θέρμου σημειώθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως από πτώσεις δέντρων στους δρόμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Δημοτική Αρχή ήταν επί ποδός καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στο Αγρίνιο, σε μεγάλο κομμάτι της πόλης προκλήθηκαν διακοπές. Την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις για προβλήματα, όπως πτώσεις δένδρων και άντληση υδάτων από υπόγεια, τόσο στο κέντρο του Αγρινίου, όσο και σε περιοχές εκτός πόλης. Εξαιτίας μάλιστα της κακοκαιρίας, στην περιοχή της Γουριώτισσας εξετράπη της πορείας του αυτοκίνητο.
Τα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν μεγαλύτερα εκτός Αγρινίου, καθώς λόγω πτώσης δέντρων διακόπηκε η κυκλοφορία στο 91ο χλμ Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον Κόμβο Κουβαρά, στη Μεγάλη Χώρα στον δρόμο προς τα Καλύβια υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα, ενώ στη διασταύρωση της Κάτω Μυρτιάς έπεσε κολόνα ηλεκτροφωτισμού. Στον Πλάτανο Καλυβίων έπεσε δέντρο σε υποσταθμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση από Πυροσβεστική Υπηρεσία και ΔΕΗ, ενώ δέντρο έπεσε και στον δρόμο από Σκουτεσιάδα προς Πυργί
Σοβαρές υλικές ζημιές στη Ζάκυνθο
Στη Ζάκυνθο ένα ξαφνικό μπουρίνι και ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» την περιοχή προκαλώντας πολλά προβλήματα σε Καταστάρι, Πηγαδάκια, Βανάτο, Λαγκαδάκια, Αργάσι.
Ξήλωσε οροφές από σπίτια, διαφημιστικές πινακίδες και μεγάλα κλαδιά δέντρων όπου σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα. Πολλές είναι επίσης οι κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου προκειμένου να επιχειρήσει σε κοπές δέντρων.

Παραλίγο να πνιγεί οδηγός ΙΧ στην Κέρκυρα
Πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους που μετατράπηκαν σε χειμάρρους από λάσπη και όμβρια ύδατα, άφησε στο πέρασμά της η ξαφνική κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Κέρκυρας, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής. Ένας οδηγός στα Μοραΐτικα, στη νότια Κέρκυρα, χρειάστηκε τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, για να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητό του, που το παρέσυρε το ρέμα που δημιούργησε η δυνατή βροχή, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν και έναν ηλικιωμένο από το πλημμυρισμένο σπίτι του. Τα ακραία φαινόμενα ήταν πιο έντονα στη νότια Κέρκυρα, καθώς πλημμύρισαν σπίτια στο Μεσολόγγι και στα Μοραΐτικα.
Την ίδια ώρα χρειάστηκε η άμεση άντληση νερών από πέντε μονοκατοικίες, καθώς και η κοπή πολλών σπασμένων κλαδιών, που αφέθηκαν στο έρμαιο των δυνατών ανέμων που έπνεαν. Η κακοκαιρία δεν επηρέασε τον απόπλου των πλοίων της γραμμής και τα δρομολόγια μέχρι αυτή την ώρα διεξάγονται κανονικά.
Ανεμοστρόβιλος χτύπησε το Ληξούρι στην Κεφαλονιά 






Δεν υπάρχουν σχόλια: