Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου ξανά στο προσκήνιο για φιλοξενία προσφύγων


Η βούληση της Κυβέρνησης για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα είναι δεδομένη και εκφρασμένη από τα πλέον επίσημα χείλη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εξάλλου ευθαρσώς έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ της δημιουργίας κέντρου
σε κάθε δήμο της χώρας, τονίζοντας μάλιστα πως δεν εξαιρείται και η πατρίδα του, ο δήμος Αγρινίου, θέλοντας να καταδείξει πως η Κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις με τοπικιστικά και μικροπολιτικά κριτήρια.

Προωθεί άλλωστε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχέδιο για την ανακατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Παράλληλα πλείστα σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη χωροθέτηση των κέντρων ανά τη χώρα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία. Παλαιά και νυν στρατόπεδα, ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, το πρώην ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας και το παλαιό και πλέον εγκαταλειμμένο Νοσοκομείο Αγρινίου έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για φιλοξενία προσφύγων. Άλλα σενάρια αποδείχτηκαν υπαρκτά και βάσιμα άλλα όχι.

Ωστόσο καθώς τα δεδομένα για το ζήτημα αυτό διαρκώς επικαιροποιούνται πλέον διακινούνται πληροφορίες πως οι επιτελείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν θέσει σοβαρά στο μικροσκόπιο τους το χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται βάσιμες ενώ φημολογείται πως έχει υπάρξει πρόσφατη αυτοψία, κάτι πάντως που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.
Φυσικά οι σκέψεις αυτές γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών αρχών και δεν αποκλείεται να γίνονται και ερήμην της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ως γνωστόν ο εσωτερικός χώρος του παλαιού νοσοκομείου τελεί υπό πλήρη διάλυση και είναι προφανές πως απαιτείται μεγάλο κονδύλι ώστε να καταστεί λειτουργικός ή κατοικήσιμος. Την ίδια ώρα μάλιστα που η εκφρασμένη πρόθεση της ΥΠΕ είναι για δημιουργία δομής πρωτοβάθμιας υγείας, συγκεκριμένα Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου για το οποίο ελπίζεται πως χρηματοδότηση θα υπάρξει μέσω ΈΣΠΑ σε προσεχή πρόσκληση ενώ έχουν προχωρήσει και διεργασίες ώστε ένα τμήμα να παραχωρηθεί στον ΕΟΠΥΥ. Γνωστή είναι επίσης η πρόταση για δημιουργία φοιτητικής εστίας η οποία έχει συζητηθεί πολλάκις (και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) με το υπουργείο Παιδείας, έστω κι αν έρχεται σε αντίθεση με τις σκέψεις της ΥΠΕ.

Όλα αυτά βέβαια προς το παρόν έχουν μείνει σε επίπεδο συζητήσεων με την τοπική κοινωνία να ελπίζει σε άμεσες αποφάσεις και λύσεις ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πέριξ του παλαιού νοσοκομείου έχουν συστήσει επιτροπή και πιέζουν ώστε να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν τα 6.000m του κτιρίου που παραμένει έρμαιο στο πλιάτσικο.

Το ενδεχόμενο (απόφαση οριστική δεν έχει υπάρξει) ωστόσο να λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση για την οποία τον πρώτο λόγο καλό είναι να έχει η τοπική κοινωνία.

Όπως και να έχει το ζήτημα της λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στο Νομό θα επανέλθει στο προσκήνιο ενώ πιθανότατη πλέον φαντάζει η χρήση για σχετικό σκοπό του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας που διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις ασχέτως αν η εισήγηση δεν ήταν θετική μετά την πρώτη αυτοψία.
http://www.agrinionews.gr/paleo-nosokomio-agriniou-xana-sto-proskinio-gia-filoxenia-prosfygon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: