Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Αφού μας ξέκανε το ΔΝΤ,τώρα εκπέμπει SOS για την γήρανση του πληθυσμού!

Αλήθεια πόσο μυαλό και πόσες γνώσεις απαιτούνται για να καταλάβεις πως όταν επιβάλεις σκληρή λιτότητα σ' ένα λαό,που μαστίζεται ήδη από την ανεργία,πυροδοτείς την υπογεννητικότητα και τη μετανάστευση του ενεργού πληθυσμού;
Καθόλου!
Αρα όλα γίνονται εσκεμμένα και οι δραματικές εκθέσεις τους κατόπιν εορτής είναι ένα ακόμα δακρύβρεχτο παραμύθι....
Ζείδωρον

- Έντονες οι ανησυχίες του ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη
- Τι αναφέρει στην έκθεση του για την Ελλάδα
- Οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της οικονομίας

Τις έντονες ανησυχίες του εκφράζει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στην Ελλάδα, και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "θα μειωθεί η παραγωγικότητα", την ώρα που παραμένουν τα μεγάλα δημοσιονομικά χρέη

Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια - ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα:
- Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 - 64).
- Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 - 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% - 20% σήμερα.

Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα συνίσταται στον άνισο καταμερισμό των επιπτώσεων της προαναφερθείσας εξέλιξης στις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

Τα αδύναμα κράτη - όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία - θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά, η έκθεση του ΔΝΤ.


"Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τις επιπτώσεις γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην παραγωγικότητα" αναφέρεται στη μελέτη.

"Από τη μία πλευρά, τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς. Από την άλλη πλευρά, η πιο ευαίσθητη υγεία των εργαζομένων και οι παρωχημένες δεξιότητές τους θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγικότητά τους, κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Παρ' ότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50 έτη. Μετά μειώνεται".

Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: