Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Οι Αγρινιώτες ψωνίζουν στην Πάτρα!


- Οι Πατρινοί, εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο των καταστημάτων του Αγρινίου τα Σάββατα, παρέχουν εξτρά προσφορές

- Πολίτες και επαγγελματίες ζητούν αναθεώρηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου


Σε μια κίνηση «ματ» προχώρησε προ ημερών, ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με τον κλάδο Εστίασης και Αναψυχής Ναυπάκτου εκμεταλλευόμενος την αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για την διέλευση το Σαββατοκύριακο!

Πιο συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης, αλλά και με όσα δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος, όσοι Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές επιδεικνύουν την κάρτα διέλευσης «Μαζί» στα καταστήματα της Πάτρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν επιπλέον έκπτωση έως 15% ή αφαίρεση του αντιτίμου της γέφυρας ή κάποια άλλη προσφορά!

Η συνεργασία των δύο πόλεων, φαίνεται να έχει αποδέκτες και εκτός των «τειχών» τους, δεδομένου πως τα καταστήματα του Αγρινίου ως γνωστόν τα Σάββατα για δύο μήνες το καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο) παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, τα κλειστά καταστήματα τα Σάββατα προκαλούν έντονα παράπονα από και στους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής Αγρινίου, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, ζημιώνονται άμεσα.

Το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μερίδα πολιτών διαμαρτύρεται για τα κλειστά καταστήματα τα Σάββατα ή αλλιώς σιωπηλά επιλέγει να ψωνίσει σε άλλα αστικά κέντρα, είναι κακοί οιωνοί για την τοπική οικονομία.

Αρκετοί πολίτες εξέφρασαν την άποψή τους επί του θέματος, «γέρνοντας» την ζυγαριά άμεσα ή εμμέσως πλην σαφώς, πως αποτελεί λάθος πολιτική για το Αγρίνιο να έχει τα καταστήματά του κλειστά το Σάββατο, ακόμη και αν η δουλειά έχει μειωθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με άλλες εποχές.

Επίσης, σχολίασαν και την κίνηση των καταστημάτων της Πάτρας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, με πρωτοβουλία Φορέων της Πάτρας και της Ναυπακτίας, γίνεται μία προσπάθεια να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής, υποστηρίζοντας την προσφορά της «ΓΕΦΥΡΑΣ», με την οποία δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με επιστροφή για Ι.Χ. επιβατικά οχήματα στην τιμή των 13,60 ευρώ μέσα σε 10 ώρες, με την κάρτα «ΜΑΖΙ». Η προσφορά θα ισχύει για κάθε Σαββατοκύριακο από 18/6/2016 έως 10/9/2016. Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να στηρίξουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία, θα πρέπει να μας ενημερώσουν άμεσα για τις προσφορές και τα κίνητρα που προτίθενται να δώσουν στους καταναλωτές με την επίδειξη της κάρτας «ΜΑΖΙ» ή του εισιτηρίου.

Για παράδειγμα:

Για αγορές άνω των 100 ευρώ μπορεί να αφαιρείται το κόστος διέλευσης της γέφυρας (13,60 ευρώ)
Να εξασφαλίζουν άλλου είδους προσφορές και ειδικές τιμές στους πελάτες τους

Για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα εξασφαλιστεί η ανάλογη προβολή μέσω υποστηρικτικού και προωθητικού υλικού της ανωτέρω καμπάνιας (διανομή φυλλαδίων, προώθηση μέσω social media, παραγωγή application ενημέρωσης και κατεύθυνσης κοινού κ.ά), χωρίς άλλη δική σας οικονομική επιβάρυνση.

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε mail στο eesp@otenet.gr με την ένδειξη «Για την πρωτοβουλία το Καλοκαίρι μας θέλει Μαζί» με τα στοιχεία της εταιρείας σας και τον τρόπο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα για να συμπεριληφθείτε στο πληροφοριακό και προωθητικό υλικό. Αναμένουμε άμεσα την ανταπόκρισή σας. Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, θα είναι αρωγός και πρωτοπόρος σε κάθε αναπτυξιακή ενέργεια».

Εκτός των άλλων, το κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα, δημιουργούν στο Αγρίνιο εικόνες ερήμωσης, ωθώντας παράλληλα το τοπικό καταναλωτικό κοινό, σε αγορές (έστω και περιορισμένες) στην Πάτρα και άλλα αστικά κέντρα, συνδυάζοντας ένα διήμερο απόδρασης.

Εξάλλου, η πόλη μας δεν στηρίζεται στον τουρισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ανά τη χώρα αντίστοιχη απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα, έχουν λάβει οι εμπορικοί σύλλογοι των Τρικάλων και της Λάρισας.

Η γνώμη των πολιτών
Ανδρέας Ράπτης (πολίτης)
Ανδρέας Ράπτης (πολίτης)
Ο Ανδρέας Ράπτης τόνισε πως «πιστεύω ότι τα εμπορικά καταστήματα στο Αγρίνιο τουλάχιστον δύο Σάββατα τον μήνα πρέπει να είναι ανοιχτά ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες που δεν μπορούν τις υπόλοιπες μέρες, και παραπονούνται πως αδυνατούν να κάνουν τα ψώνια τους διότι εργάζονται τις καθημερινές. Η κίνηση του συλλόγου Πατρών είναι αρνητική, αλλά κάτι πρέπει να κάνει ο τοπικός εμπορικός σύλλογος».
Δημήτρης Τσούνης (πολίτης)
Δημήτρης Τσούνης (πολίτης)
Ο Δημήτρης Τσούνης σημείωσε ότι «τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να λειτουργούν τα Σάββατα όπως γίνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο Εμπορικός σύλλογος Πατρών έκανε μια έξυπνη κίνηση, για να απορροφήσει και τα υπόλοιπα χρήματα της περιοχής, αφού κάθε μέρα η Πάτρα απομυζά το Αγρίνιο. Σε συνδυασμό με τις τιμές της Γέφυρας τα Σαββατοκύριακα, κάνουν μια καλή κίνηση για να αυξήσουν την πελατεία τους».
Σπύρος Καλλίνικος (πολίτης)
Σπύρος Καλλίνικος (πολίτης)
Ο Σπύρος Καλλίνικος ανέφερε πως «από πλευράς τους, οι έμποροι της Πάτρας κάνουν πολύ καλά και κοιτάζουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει κάποια κριτική απέναντι σ αυτό. Πιθανότατα το καλύτερο θα ήταν η αγορά να μένει ανοιχτή τα Σάββατα».
Ιδιοκτήτες καφετεριών: «Το Αγρίνιο ερημώνει. Φτάνει πια»
Κώστας Ράπτης Αντιπρόεδρος κλάδου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου
Κώστας Ράπτης, Αντιπρόεδρος συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, Κώστας Ράπτης, σημείωσε ότι «η απόφαση, η αγορά του Αγρινίου να είναι κλειστή κάθε Σάββατο είναι λανθασμένη. 
Αυτό φυσικά επηρεάζει πάρα πολύ τα καταστήματα εστίασης. Η πόλη του Αγρινίου κατά μεγάλο ποσοστό είναι ζωντανή από τα χωριά. Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού βγαίνει αυτοκίνητο το οποίο ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου ότι τα καταστήματα του εμπορικού συλλόγου είναι κλειστά, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο μας. 
Είναι προς τιμήν όσων εμπόρων της πόλης ανοίγουν τα καταστήματά τους, δεν ξέρω βέβαια αν ανήκουν στο σύλλογο ή όχι, αλλά καλά κάνουν. Δεν μπορεί μια πόλη το 2016 και εν μέσω κρίσης με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, η αγορά της να είναι κλειστή.»
Βασίλης Χαλβαντζής (έμπορος)
Βασίλης Χαλβαντζής (έμπορος)
Ο Βασίλης Χαλβατζής (έμπορος) σημείωσε πως «είναι τραγικό λάθος τα καταστήματα να μένουν κλειστά το Σάββατο. 
Αυτό που συμβαίνει στο Αγρίνιο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα. Όσοι παίρνουν αποφάσεις να μην σκέφτονται τα πέντε – δέκα άτομα επαγγελματίες που μπορούν να κλείνουν τα Σάββατα, αλλά το 90% των επαγγελματιών που αργοπεθαίνουν σε καθημερινή βάση. 
Όσον αφορά στην κίνηση του εμπορικού συλλόγου Πατρών, λέω μπράβο και μαγκιά τους. Πρέπει στο Αγρίνιο να συμμορφωθούμε ανάλογα με το πώς «βαδίζει» η αγορά, η οποία δεν πάει καθόλου καλά.».
Σωκράτης Κωστίκογλου (έμπορος)
Σωκράτης Κωστίκογλου (έμπορος)
Ο Σωκράτης Κωστίκογλου (έμπορος) ανέφερε πως «από πλευράς δεοντολογίας δεν θα έπρεπε ένας εμπορικός σύλλογος να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Λέω δεοντολογικά γιατί πελάτες υπάρχουν παντού και για το Αγρίνιο υπάρχουν πελάτες από την ευρύτερη περιοχή, γιατί είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο και έχει και μεγάλη περιφέρεια εντός νομού που απευθύνεται και δεκαετίες οι πολίτες της περιφέρεις αυτής στηρίζουν την αγορά του Αγρινίου. 
Σαν σύλλογος, σαν συνδικαλιστικός φορέας, ο Πατρινός Σύλλογος Πατρών δεν θα έπρεπε να προβεί σε τέτοια ενέργεια. 
Σε ότι αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα είναι μια υπόθεση που διαρκεί 30χρόνια, είναι κάτι που το αποφασίζουν οι έμποροι κάθε χρόνο στη συνέλευσή και φυσικά όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να την καταθέτει στη συνέλευση. 
Πρέπει να τονίσουμε και από εμπορικής πλευράς πως δεν λείπουν οι ώρες από την αγορά, αλλά λείπει το χρήμα και η ψυχολογία από τους καταναλωτές. Άλλωστε, τις καλές εποχές, πριν ξεκινήσει η κρίση, ο κόσμος μέσα στο πενθήμερο του καλοκαιριού έβρισκε τον χρόνο να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές του ανάγκες χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα. 
Στην περίοδο της ύφεσης που έχουμε πολύ μικρότερη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών και οι ώρες για τα καταστήματα παραμένουν ίδιες εντός των πέντε εργάσιμων ημερών του καλοκαιριού, νομίζω πως μπορεί το καταναλωτικό κοινό να ικανοποιήσει τις ανάγκες του».
Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (ελεύθερος επαγγελματίας)
Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (ελεύθερος επαγγελματίας)
Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (ελεύθερος επαγγελματίας) τόνισε ότι «λόγω συμμετοχής μου στα συνδικαλιστικά θεωρώ πως η απόφαση για τα Σάββατα είναι ένα εθνικό δίκαιο για την περιοχή μας, είναι ειλημμένη απόφαση από την συντριπτική πλειοψηφία. 
Ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορεί να μην έχουμε κάποιες μέρες διακοπές, είναι φυσική φθορά όταν μάλιστα δεν επιχορηγούνται και δεν θεσμοθετούνται από κανέναν. 
Την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών την θεωρώ διασπαστική για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Αν θέλει να «προμοτάρει» την περιοχή του μπορεί να το κάνει με πιο εύσχημο τρόπο τουλάχιστον».
Παναγιώτης Μεραντής (επιχειρηματίας εστίασης και αναψυχής)
Παναγιώτης Μερατζής (επιχειρηματίας εστίασης και αναψυχής)
Ο Παναγιώτης Μερατζής (ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης) υπογράμμισε ότι «κάποια στιγμή, η απόφαση αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος να κλείνουν τα μαγαζιά τα Σάββατα, γιατί πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό ατονούν την αγορά και ωθούν το καταναλωτικό κοινό προς άλλες αγορές. 
Σχετικά με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, νομίζω ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς με τον τρόπο αυτό υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, κάτι που εμείς εδώ στο Αγρίνιο δεν κάνουμε».
Γιώργος Ρώρος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών
Γιώργος Ρώρος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος υποστήριξε στη «Σ» πως «είναι προσπάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς της Ναυπακτίας και της Αχαΐας για το πρόγραμμα της γέφυρας με τα 13.50 ευρώ τις 10 ώρες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της σύσφιξης των σχέσεων των δύο νομών, με την αντίληψη και την άποψη ότι οι δύο νομοί θα πρέπει να συνευρεθούν και η γέφυρα να μας ενώσει. 
Η Αχαΐα έχει μεγάλο εμπορικό κέντρο και παρέχει μεγαλύτερες προσφορές στα προϊόντα των καταστημάτων της. Δίνουμε ευκαιρίες στους Αιτωλοακαρνάνες. Ήδη υπάρχουν αυτοκόλλητα στα καταστήματα που συμμετέχουν, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές της Αιτωλοακαρνανίας. 
Από τα καταστήματα που συμμετέχουν γίνονται προσφορές στα προϊόντα μέχρι και 15% επιπλέον έκπτωση ενώ άλλα μαγαζιά χαρίζουν το αντίτιμο της γέφυρας. Το κάθε κατάστημα έχει τη δική του πολιτική. Αντίστοιχες προσφορές υπάρχουν από τον κλάδο της εστίασης και αναψυχής από την πλευρά της Ναυπακτίας. 
Έτσι λοιπόν, οι κάτοικοι των δύο νομών, θα έχουν όφελος από το πρόγραμμά μας. Η πρότασή μας είναι ακόμη και για σπουδαία γεγονότα να επεκταθεί η πολιτική αυτή και το Χειμώνα και εννοώ γεγονότα όπως το καρναβάλι, ή κάποιες συναυλίες. 
Επιπλέον, όσοι καταναλωτές λάβουν μέρος στο πρόγραμμά μας, θα πετύχουν να επισκεφτούν το ψηλότερο πόδι της Γέφυρας και να ξεναγηθούν ή να συμμετάσχουν σε συναυλία που θα γίνει στο Αντίρριο. Είναι αναπτυξιακή πρωτοβουλία που δημιουργεί κίνητρα σε όλους τους καταναλωτές και των δύο νομών».
Παναγιώτης Μπεσίνης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου
Παναγιώτης Μπεσίνης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης σχολίασε πως «επί του θέματος για τα ανοιχτά – κλειστά εμπορικά τα Σάββατα μιλάμε για περσινά ξινά σταφύλια. Έχουν ειπωθεί πολλά όμως έχει ληφθεί απόφαση επί του θέματος από την γενική συνέλευση του συλλόγου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια και η Πάτρα έκανε πενθήμερο. 
Προτείνουν τη στήριξη των δύο αυτών τουριστικών περιοχών που είναι και παραθαλάσσιες, εκμεταλλευόμενοι την προσφορά της Γέφυρας. Δεν αφορά μόνο τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και την εστίαση. Συνδικαλιστικά δεν θέλω να το κρίνω. Είναι αδιάφορο. Αφορά αποκλειστικά τις δύο περιοχές που θέλουν να γίνουν τουριστικοί προορισμοί. 
Το Αγρίνιο είναι ενδοχώρα και δεν διαθέτει τουρισμό, ούτε είναι προορισμός, αλλά στον αντίποδα διαθέτει καλή και ποιοτική αγορά με ειλικρινές εκπτώσεις. Ο καταναλωτής οφείλει να είναι πονηρεμένος και να παρατηρεί όχι μόνο στην Πάτρα αλλά οτιδήποτε. 
Οι Πατρινοί θέλουν να συμπαρασύρουν τους Ναυπάκτιους και όχι εμάς. Θεωρώ επίσης πως η κακοδαιμονία της αναδουλειάς δεν οφείλεται στο να κλείνουμε τα Σάββατα. Όταν υπήρχε δουλειά, χρήματα στους καταναλωτές και τζίρος στα καταστήματα όλα ήταν μια χαρά. Είμαστε ενδοχώρα και δεν είμαστε προορισμός. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό και πρέπει να ξέρουν πως προσφέρουμε καλά προϊόντα σε καλές τιμές».
Κων/νος  Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: