Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ζημιές από υποχώρηση χωμάτινου αναχώματος στον κάμπο Καλυβίων (φωτο)


Σοβαρές ζημιές από την παράσυρση χωμάτινου αναχώματος που ήταν ενισχυμένο με πέτρες και μέρους της όχθης του Αχελώου ποταμού, είχαμε τις τελευταίες ημέρες σε περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και περιβόλια σε τοποθεσία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού που βρίσκονται στα Καλύβια.


Παράλληλα διεκόπη η άρδευση μεγάλου τμήματος του κάμπου Αγγελοκάστρου, αφού δεν γίνεται η απαιτούμενη παροχέτευση νερού από το ποτάμι προς το αρδευτικό κανάλι που ποτίζει έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων.

Να αναφέρουμε πάντως ότι οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα και λειτουργούν κανονικά.



Το τελευταίο διάστημα λόγω ανόδου των υδάτων στους ταμιευτήρες των φραγμάτων η ΔΕΗ διοχέτευσε μεγάλες ποσότητες νερού στην κοίτη του Αχελώου με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις και ποιμνιοστάσια στην περιοχή αυτή.

Κατόπιν πρωτοβουλίας 15 κατοίκων από τα Καλύβια και το Αγγελόκαστρο ενημερώθηκαν για την σοβαρή αυτή ζημιά ο Δήμαρχος Αγρινίου, οι υπεύθυνοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρεια, καθώς και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Άμεσα ο κ. Παπαναστασίου επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ προκειμένου να ληφθούν μέτρα μείωσης της ποσότητας των υδάτων που διοχετεύονταν στον Αχελώο για να περιοριστεί η ζημιά, ενέργεια που υλοποιήθηκε άμεσα από τη ΔΕΗ.

Επίσης κλιμάκια τεχνικών από το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια και τη ΔΕΗ, μαζί με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους, επισκέφθηκαν την περιοχή για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών και να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισής τους.

Κύριο ζητούμενο είναι να μειωθεί αρκετά το ύψος της στάθμης των νερών του ποταμού, ώστε τις επόμενες ημέρες - ίσως Μ. Δευτέρα ή Μ. Τρίτη- να γίνει μια προσπάθεια από εκσκαφικά μηχανήματα αποκατάστασης και ενίσχυσης του αναχώματος, να γίνουν επίσης παρεμβάσεις προστασίας της όχθης και να δοθεί λύση παροχέτευσης νερού για την άρδευση του κάμπου.
http://kalyvia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: