Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Αρκαδία με... άρωμα από Αγρίνιο - Τέσσερις συλλήψεις

Eσκαβαν στη Βυτίνα και άρπαζαν αρχαία νομίσματα του 3ου π.Χ. αιώνα
Στην εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας προχώρησε η Ασφάλεια Πατρών, έχοντας κάνει ήδη τέσσερις συλλήψεις,μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τους  δράστες είναι από χωριά του Αγρινίου.

Το κύκλωμα αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομική έρευνα, είχε βάλει στο μάτι του τον αρχαιολογικό χώρο της Βυτίνας, στην Αρκαδία, (τοποθεσία Μεθύδριο) έχοντας προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα αναζήτησης εκσκαφής αρχαίων αντικειμένων.

Για να βρίσκονται, μάλιστα, κοντά στο σημείο, τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να είχαν νοικιάσει ένα σπίτι στο Πλανητέρο Καλαβρύτων, ενώ είχαν καταφέρει να αρπάξουν αρχαία αντικείμενα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν νομίσματα του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., τα οποία θεωρούνται ότι έχουν μεγάλη αξία.

Οι δράστες σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας είναι ηλικίας 60, 58, 35 και 38, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι έρευνες, πάντως, από την Ασφάλεια Πατρών συνεχίζονται και έχουν σαν στόχο να συλληφθούν και άλλα μέλη του κυκλώματος που φέρεται να είχε σημαντική δράση στον χώρο της αρχαιοκαπηλίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον του Ανακριτή Πατρών την Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Ολα τα αρχαία νομίσματα που κατασχέθηκαν παραδόθηκαν στην ΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Τα νομίσματα που κατασχέθηκαν

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό των οχημάτων(τα οποία επίσης κατασχέθηκαν) και κατέσχεσαν, τρεις ανιχνευτές μετάλλων, σκαπτικά εργαλεία και τα παρακάτω αρχαία νομίσματα:
1) Αίγινας, 4ου αιώνα π.Χ.,
2) Σικυών, 320-270 π.Χ.,
3) Σικυών, σίχαλκο, 330-310/305 π.Χ.
4) Σικυών, δίχαλκο, μέσα 3ου αιώνα-200 Π.Χ.,
5) Άγνωστης Ελληνικής Πόλεως, Ελληνιστικών Χρόνων,
6) Νέρων, αγνώστου νομισματοκοπείου (πιθανόν Πατρών), 1ος αιώνας μ.Χ.,
7) Μαντίνειας, ημίδραχμο, 450-440/430 π.Χ.,
8) Φθαρμένος αχτσές Οθωμανικός,
9) Μεγαλόπολις, 300-275 π.Χ.,
10) Άργους, πρώιμος 4ος αιώνας π.Χ.,
11) ΑΕS3, αγνώστου αρχής και νομισματοκοπείου, 4ου μ.Χ.,
12) Κορίνθου, 4ος αιώνας π.Χ.,
13) Φενεού, 370-340 π.Χ.,
14) Άγνωστης Ελληνικής Πόλης, Ελληνιστικών Χρόνων και
15) Νόμισμα Ρωμαϊκών χρόνων αγνώστου αρχής, 2ος αιώνας μ.Χ.
16) Άγνωστο νόμισμα (εξετάζεται αν εμπίπτει στις διατάξεις που αφορούν τη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων).

Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στα δίχτυα της Ασφάλειας Πατρών - Δείτε φωτογραφίες Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στα δίχτυα της Ασφάλειας Πατρών - Δείτε φωτογραφίες Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στα δίχτυα της Ασφάλειας Πατρών - Δείτε φωτογραφίες Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στα δίχτυα της Ασφάλειας Πατρών - Δείτε φωτογραφίες Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων στα δίχτυα της Ασφάλειας Πατρών - Δείτε φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: